Ingezonden persbericht


Amsterdam, 9 juni 2006
De eilandbaron

Tijs Goldschmidt houdt op donderdag 15 juni de Vermeerlezing als afsluiting van zijn gastschrijverschap aan de TU Delft. Titel van de lezing is 'De eilandbaron'. De Vermeerlezing vindt plaats in de Aula van de TU Delft en begint om 20.00 uur.

Het gastschrijverschap van Goldschmidt stond in het teken van kijken naar kunst, architectuur en natuur. In het openingscollege 'Het moerasmuseum' gaf de gastschrijver op 19 april een beschouwing over kunst en iconoclasme. Hij sprak over manieren om te kijken, aan de hand van afbeeldingen van schilderijen, Papoea-beelden en collages en foto's van Insel Hombroich, het moerasmuseum uit de titel.

Met het gastschrijverschap wil Goldschmidt stimuleren dat studenten uit vaste denkkaders weten los te breken. Na zijn openingscollege gaf de gastschrijver een masterclass voor studenten van de TU Delft, bestaande uit zes bijeenkomsten en een excursie naar museum Insel Hombroich. Het museumbezoek was het uitgangspunt voor een schrijfopdracht voor de studenten. In de masterclass is vervolgens gewerkt aan ideeën voor een gezamenlijk nieuw eiland of een eilandengroep. Bij de Vermeerlezing worden de resultaten van de masterclass gepresenteerd. In de lezing 'De eilandbaron' zal Goldschmidt onder meer ingaan op het spanningsveld tussen spontane (kunst-) beleving en kennis van zaken.

Toegangskaarten voor de Vermeerlezing kosten E 5,- Studenten en medewerkers van de TU Delft betalen E 2,50. Kaartverkoop via de TU Shop, Aula TU Delft, Mekelweg 5, geopend maandag t/m vrijdag 11.00 - 15.00 uur of via de K.L. Poll-stichting voor OKW: www.klpoll.nl, of (020) 623 54 51, tijdens kantooruren.

De TU Delft organiseert het gastschrijverschap in samenwerking met de K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap (OKW) en Studium Generale Delft.

Tijs Goldschmidt (1953) is de zesde Delftse gastschrijver. Hij is evolutiebioloog en schrijver van onder meer Darwins Hofvijver (genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 1995) en de essaybundel Oversprongen (in 2001 bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs). Goldschmidt hield in 2003 de eerste Stephen Jay Gould lezing getiteld De andere linkerkant/ Links en rechts in de evolutie. Een jaar later maakte Goldschmidt in De Hallen in Haarlem de tentoonstelling Wegkijken, een persoonlijke keuze over schaamte uit de collectie van het Spaarnestad Fotoarchief. Wegkijken is ook als boek verschenen. _________________