(A)politieke salafi's mogelijke drempel tegen jihadisme

Strijders van eigen bodem: radicale en democratische moslims in Nederland

AMSTERDAM, 20060615 -- Een onderzoek van Frank J. Buijs, Froukje Demant en Atef Hamdy, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Justitie. Interviews met moslimjongeren over hun opvattingen, politieke keuzes en over de islam, democratie, radicalisering en geweld.


Het boek
Jonge radicale moslims die zichzelf 'salafi's' noemen, blijken een minder eenvormige groep dan vaak wordt aangenomen en hun onderlinge strijd biedt een belangrijk aanknopingspunt voor het terugdringen van extremisme. In Strijders van eigen bodem: radicale en democratische moslims in Nederland komen zowel radicale als democratisch actieve moslimjongeren aan het woord over hun opvattingen, politieke keuzes en over de islam, democratie en geweld. Terwijl een kleine groep radicalen zich in Nederland afwendt van de samenleving en de strijd aangaat met het 'verdorven Westen', komen democratisch actieve moslimjongeren juist op voor een grotere betrokkenheid bij de Nederlandse maatschappij. Deze studie beschrijft de invloed van maatschappelijke factoren als achterstand en buitensluiting op het proces van radicalisering. De auteurs analyseren de bijzondere positie van de tweede generatie moslimjongeren, ontleden de aantrekkingskracht en het gevaar van het extremistische gedachtegoed maar benadrukken ook hoe het pad naar radicalisering niet hoeft door te lopen in een pad naar extremisme.

De auteurs
Frank Buijs is politicoloog, Froukje Demant is politicoloog en sociaal-psycholoog en Atef Hamdy is politicoloog en tolk-vertaler Arabisch. Het onderzoek voor dit boek werd uitgevoerd aan het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES) van de Universiteit van Amsterdam.

Technische gegevens
Uitgegeven door Amsterdam University Press * Serie Solidarity and Identity * ISBN 90 5356 916 2 * Publicatiedatum 14 juni 2006 * formaat: paperback, 15,6 x 23,4 cm * 304 pagina's * prijs ¤ 29,50




Amsterdam University Press