KNMG

De dokter als deskundige: symposiumverslag

Op 1 juni jl. vond in Domus Medica een symposium plaats over het optreden van artsen als deskundige voor een juridische procedure. De aanleiding voor het symposium vormde een aantal nieuwe ontwikkelingen rond dit thema. In toenemende mate wordt het belang van een goede scholing van deskundigen onderkend, en ook wordt er gepleit voor een register van deskundigen. Verder wordt gewerkt aan de professionele standaard van de medisch deskundige. Het symposium werd georganiseerd door de KNMG, de Vrije Universiteit en het Platform Medisch Specialist en Recht. Er waren ruim 100 mensen aanwezig, zowel artsen als juristen.

Tijdens het symposium werd duidelijk dat de arts die als deskundige wordt ingeschakeld, te maken kan krijgen met uiteenlopende geschillen, variërend van sociale zekerheid en letselschade tot beoordelingen in het kader van het tuchtrecht. Lang niet altijd treedt de arts op in een rechterlijke procedure, omdat veel deskundigenberichten in een zogenaamd buitengerechtelijk traject tot stand komen en gebruikt worden. In beide gevallen, zo was de algemene opvatting, zou de deskundige wel dezelfde normen en uitgangspunten moeten hanteren. Het is van groot belang deze normen en uitgangspunten te expliciteren en een plaats te geven in het scholingstraject, waarin ook aandacht moet zijn voor de juridische context waarin de deskundige moet opereren.

In het eerste deel van het symposium stonden Dineke de Groot (rechter te Amsterdam) en prof. dr. Frank Koerselman (hoogleraar psychiatrie) vanuit het juridische, respectievelijk het medische perspectief stil bij de taken en verantwoordelijkheden van de deskundige. In aansluiting daarop schetsten Han Maathuis en Jan Postma de stand van zaken bij de gynaecologen en de orthopeden. In een drietal lezingen daarna werd specifiek ingegaan op de professionele standaard van de deskundige: de normen die uit de tuchtrechtspraak voortvloeien (Rosemarie Doppegieter, KNMG), vraagstelling en methodologie (Raymond Giard, Medisch Centrum Rijnmond Zuid) en de regels voor blokkeringsrecht en hoor en wederhoor (prof. Arno Akkermans, VU). Koerselman en Maathuis sloten daarna af met beschouwingen over het belang van richtlijnvorming en opleiding.

Met de studiedag is in de eerste plaats beoogd informatie bijeen te brengen over een aantal lopende of op stapel staande activiteiten. De projectgroep medische deskundigen in de rechtspleging van de VU heeft een "Aanbeveling procedure medisch deskundigenbericht" ontwikkeld. Met deze Aanbeveling wordt beoogd om artsen op concreet niveau een chronologisch stappenplan te bieden voor de werkwijze die zij het beste zouden kunnen volgen bij het verrichten van een medische expertise. Een werkgroep met daarin vertegenwoordigers van de wetenschappelijke verenigingen die het meest met deskundigenberichten te maken hebben, werkt onder voorzitterschap van Koerselman aan een richtlijn voor de medisch deskundige. Een aantal wetenschappelijke verenigingen heeft al scholingstrajecten opgezet en het Platform Medisch Specialist en Recht bereid een brede opleiding voor. Ook op een breder terrein dan alleen de gezondheidszorg zijn initiatieven gaande, bijvoorbeeld om te komen tot een overzicht van deskundigen. Een belangrijke vraag voor de toekomst is of en hoe een koppeling gemaakt kan worden tussen opleiding en (her)registratie van artsen die als deskundige optreden.

De presentaties van de inleiders van het symposium kunt u vinden op www.knmg.nl/symposia.

Laatst gewijzigd: 15-06-2006