Gemeente Sneek


Sneek wil handiger handhaven

De gemeente Sneek is op dit moment bezig om een gemeentebreed integraal handhavingsbeleid op te zetten. Het doel is om het merendeel van de handhavingsactiviteiten die de gemeente verricht te verenigen tot een nieuw samenhangend geheel. Dat is handig voor bedrijven, instellingen en inwoners.

De gemeente Sneek verricht nu ook handhavingsactiviteiten, maar doet dit hoofdzakelijk sectoraal. Dit betekent dat een inwoner, instelling of een bedrijf vaak te maken krijgt met meerdere afdelingen van de gemeente die vanuit hun eigen expertise, vaak los van elkaar en met een eigen frequentie toezicht uitoefenen op de naleving van vergunningvoorschriften, wet- en regelgeving. Dit resulteert in sommige situaties voor met name bedrijven en instellingen in meerdere toezichtbezoeken per jaar waardoor dan sprake is van een relatief hoge toezichtlast.

De gemeenteraad heeft nu aangegeven dat het toezicht door middel van een doelgroepgerichte benadering en een integrale aanpak moeten worden gerealiseerd en dat is nieuw. Voorbeelden van doelgroepen zijn de doelgroep horeca, detailhandel en de doelgroep gebruikers openbare ruimte. Via de doelgroepgerichte benadering gaat Sneek bekijken hoe het toezicht op de naleving, de sanctionering in geval van niet-naleven, maar ook de voorlichting bedoeld om het naleefgedrag te verbeteren zal worden opgepakt, om daarmee invulling te geven aan het besluit van de gemeenteraad. Er wordt dus een geheel andere werkwijze gevolgd worden dan tot op heden het geval was.

Om over te schakelen naar de integrale werkwijze moet een traject worden afgelegd, waarvan de eerste fase inmiddels is afgerond. De raad stelde op 30 mei 2006 de notitie Naleving van wet- en regelgeving gemeente Sneek vast. Hierin worden voor handhavingstaken doelstellingen in termen van naleefgedrag benoemd. Voor gemeentelijke handhavingstaken is nu vastgelegd welke mate van naleving van voorschriften van vergunningen en ontheffingen, maar ook wet- en regelgeving minimaal gerealiseerd dient te worden. Ook worden in de notitie de doelgroepen aangegeven.

Met de integrale benadering wil de gemeente Sneek de toezichtlast voor bedrijven, instellingen en inwoners verlagen. Dit kan met behulp van de doelgroepgerichte benadering. Hieraan dient de juiste keuze voor een model van toezicht gekoppeld te zijn. Daarom is de volgende stap dat wordt onderzocht bij welke doelgroepen en in welke mate de toezichthouders van de gemeente voor elkaar kunnen controleren in plaats van na elkaar. Daarnaast dient de beoogde integrale werkwijze ertoe te leiden dat de gemeente een inwoner met bijvoorbeeld een klacht over een naastgelegen bedrijf beter van dienst kan zijn.

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 14-6-2006