Gemeente Alkmaar
Alkmaar, 12 juni 2006
Kaasdragertjes rennen weer hun rondjes
Na jaren van hun plek te zijn geweest, zijn 8 houten kaasdragertjes terug op hun post: het voormalige Landbouwhuis aan de Helderseweg. Burgemeester Van Rossen laat de houten kereltjes op donderdag 15 juni om 17:00 uur hun eerste rondjes rennen op de klanken van het carillon waar ze deel van uitmaken.
Tegenwoordig is het Landbouwhuis onderdeel van het Stadskantoor. Het witte gebouw, waar zuivel- en vleesproducten op kwaliteit gecontroleerd werden, dateert echter al uit 1969. Toen hing boven de hoofdingang een klein automatisch klokkenspel. Acht houten kaasdragertjes, compleet met berries en piepkleine kaasjes, renden ieder uur een rondje op de klanken van het carillon.
In de loop der tijd verstomden de klokken van het carillon. Het Landbouwhuis kreeg een andere bestemming en de kaasdragertjes verhuisden naar kaasfabriek De Prinses in Ursem.
Enkele jaren geleden werd de fabriek afgebroken en moesten de kaasdragertjes een nieuw onderkomen krijgen. Besloten is toen het carillon met de kaasdragertjes te restaureren en op de oorspronkelijke plek terug te plaatsen.
Unieke beeldjes
De omloop met de kaasdragers is gemaakt naar het voorbeeld van de ruitertjes op de Waagtoren; de ruiters te paard hebben in dit geval plaatsgemaakt voor vier stel kaasdragers. De figuren zijn gesneden door een inmiddels overleden medewerker van het toenmalige Molenmuseum in Koog aan de Zaan, de heer A.O. Bruckner. Elk veem is vertegenwoordigd in de groep, herkenbaar aan de blauwe, gele, rode en groene hoeden. Bijzonder is dat elk mannetje een eigen gezicht en postuur heeft. De kaasdragers van toen hebben model gestaan voor de beeldengroep. Enkelen van hen zijn nog in leven en zullen erbij zijn als de burgemeester het carillon en de omloop voor de eerste keer in werking stelt.
De kaasdragertjes waren flink aangetast door de tand des tijds. Hier en daar waren ledematen afgebroken; een van de beeldjes ontbrak. De berries met kaasjes waren onherstelbaar verrot. Restaurateur Pieter Koorn herstelde het houtwerk en sneed een nieuw figuurtje voor het ontbrekende exemplaar. Geheel naar eigen inzicht, want het is niet bekend welke kaasdrager model heeft gestaan.
Panorama
Alle kaasdragertjes zijn opnieuw in kleur gezet en hebben nieuwe draagbanden gekregen. De bekende Alkmaarse kunstschilder Chris Duinmeijer voorzag het ensemble van een nieuwe achtergrond. Voorheen was hierop de skyline van Alkmaar te zien. Hoe die eruit gezien moet hebben, was niet meer te achterhalen. Duinmeijer schilderde een panorama van het Waagplein met de Waagtoren. Op de deurtjes zijn portretten van de kaasvaders aangebracht.
Carillon, kaasdragersspeelwerk, en aandrijfmechanisme zijn gerestaureerd door klokkengieterij Petit en Fritsen. Medewerkers van de klokkengieterij en van aannemingsbedrijf ANBO hebben het carillon en het kaasdragersspeelwerk op de gevel aangebracht.