VVD


15-6-2006

Voor- en naschoolse opvang

Scholen dienen voor- en naschoolse opvang beter te organiseren / laten organiseren. Hier ligt een nadrukkelijke verantwoordelijkheid voor scholen en een sterke positie van ouders en kinderen.

De motie Van Aartsen/Bos, ingediend bij de Algemeen Politieke Beschouwingen in september 2005, is de aanzet voor deze verandering van de dagindeling en -beleving voor kinderen.

De motie Van Aartsen/Bos moet per 1 januari 2007 zijn uitgevoerd. Dan kunnen ouders wat de VVD betreft de scholen aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Dus geen inspanningsverplichting per 1 januari 2007 en pas een resultaatsverplichting per 1 augustus 2007. Dat is goed haalbaar. Daarmee is niet iedere school ook per 2007 een brede school, maar duidelijk is dat die aanspraak van ouders per 2007 uitvoerbaar is. Onderwijsraad, kinderopvangorganisatie en ook scholen geven aan het zogenaamde `makelaarsmodel' al best per januari 2007 kan werken. Dat daarna een school kan doorgroeien naar bijvoorbeeld een compleet dagarrangement voor kinderen en zelfs op den duur een brede school, laat dat buiten beschouwing.

Over de financiën is absoluut nog geen duidelijkheid. In februari van dit jaar is de motie Balemans/Hamer door de Tweede Kamer aangenomen die vraagt om een meerjarig financieel investeringsplan. De VVD heeft altijd gezegd dat het geld voor de uitvoering van de motie Van Aartsen/Bos er moet komen. Bij extra taken hoort extra geld. De minister heeft toegezegd de motie Balemans/Hamer uit te voeren en de Tweede Kamer te informeren vóór de zomer. Het is inmiddels zomer maar momenteel is er nog geen meerjarig investeringsplan.

Tot slot is een belangrijk punt de positie van de Medezeggenschapsraad (MR). De MR speelt een belangrijke rol als het gaat om onderwijszaken binnen de school. De motie Van Aartsen/Bos gaat niet over onderwijs, maar over voor- en naschoolse opvang. De eisen die daarvoor gesteld worden vallen onder de Wet op de Kinderopvang, en niet onder onderwijswetgeving of -regelingen. De VVD blijft dus bij haar standpunt dat de MR geen rechten/bevoegdheden moet krijgen in voor- en naschoolse opvang. Hierbij gaat het juist om het recht van ouders om het schoolbestuur te verplichten de voor- en naschoolse opvang te organiseren dan wel te laten organiseren.

14 juni 2006

Eric Balemans: e.balemans@tweedekamer.nl