Gemeente Alkmaar
Alkmaar, 15 juni 2006
'Schoon, heel en veilig' is basis ketenaanpak Alkmaar
Het college van burgemeester en wethouders heeft de startnotitie 'schoon, heel en veilig' en een plan van aanpak 'handhaving' vastgesteld op dinsdag 6 juni 2006. In de startnotitie wordt een ketenaanpak voorgesteld, waarbij intensieve samenwerking tussen gemeente, woningbouwcorporaties, wijkraad en politie de werkmethode is om stadse problematiek aan te pakken. Overdie is bijvoorbeeld zo'n wijk waar stadsproblematiek een rol speelt. Het plan van aanpak 'handhaving' geeft op hoofdlijnen aan hoe proactief, preventief en repressief handhavingsbeleid wordt ontwikkeld. Dit ook met het oog op een veiliger verloop van de Oud en Nieuw viering.
Schoon, heel en veilig
Elke stad kent zo zijn problematiek, zoals bijvoorbeeld: onderverhuur, uitkeringsfraude, illegaal bouwen/grondbezit, afvalproblematiek, vandalisme, drugshandel en hennepteelt, veelplegers en jeugdproblematiek. Ook Overdie is zo'n stadse wijk. In de werkgroep 'Schoon, Heel en Veilig' worden deze thema's uitgewerkt. Wijkgericht Samenwerken is de trekker van dit project. De werkgroep bestaat uit wijkraad Oud Overdie, woningbouwcorporaties, gemeente en politie.
Ketenaanpak
In de startnotitie wordt ingegaan op de ketenaanpak in de wijk Oud Overdie. Bovenstaande punten (zoals beschreven bij Schoon, Heel en Veilig) zijn onderwerp voor de ketenaanpak. Het doel van deze handhavingsaanpak is om de handhavingsketen (preventie, toezicht, beoordeling, sanctie) te verbeteren en daarmee illegale praktijken de kop in te drukken.
Motie van de raad
Naar aanleiding van de jaarwisseling had de gemeenteraad immers een motie aangenomen waarin zorg uitgesproken werd over de gang van zaken rond de jaarwisseling en gevraagd werd om een proactief, preventief en repressief beleid op hoofdlijnen met het oog op een veiliger verloop van de Oud en Nieuw viering. Deze motie betreft de gehele stad. Het plan van aanpak handhaving is onder andere het antwoord op deze motie. Stadsbrede aandachtspunten rond de jaarwisseling zoals vuurwerk, horeca en veiligheid rond schoolgebouwen krijgen tegen het einde van het jaar extra de aandacht. Daarnaast wordt er door middel van gesprekken met gemeente, woningbouwcorporaties, wijkraad en politie gekeken of er nog een mogelijkheid is om bijvoorbeeld het oud en nieuw in Oud Overdie op gepaste wijze te vieren.