Provincie Limburg

Pilot omgevingsvergunning locatie Chemelot Gezamenlijk persbericht van Provincie Limburg, ministerie van VROM,

gemeente Sittard-Geleen, Waterschap Roer en Overmaas, Chemelot Site Permit B.V.

Voor de locatie Chemelot gaat binnenkort een pilot van start voor de invoering van de omgevingsvergunning. In de pilot streven overheden naar minder administratieve lasten voor burgers en bedrijven, betere dienstverlening en kortere procedures. Op 15 juni 2006 heeft het ministerie van VROM een overeenkomst getekend met de Provincie Limburg, de gemeente Sittard-Geleen, het waterschap Roer en Overmaas en Chemelot Site Permit B.V. voor het uitvoeren van een pilot om ervaring op te doen met het werken met de omgevings-vergunning. Bij deze pilot wordt bekeken hoe het vooroverleg rondom vergunningverlening kan worden georganiseerd, zowel aan de kant van de overheid als aan de kant van het bedrijfsleven.

Voor de bedrijven op de locatie Chemelot in Sittard-Geleen is het interessant om de diverse vergunningen te optimaliseren. Verder kunnen de administratieve lasten voor bedrijven bij het aanvragen worden beperkt. De omgevingsvergunning heeft als doel de verschillende vergunningen zoveel mogelijk samen te voegen. Chemelot Site Permit B.V. heeft te maken met verschillende procedures, zoals ruimtelijke procedures, milieu-, sloop-, bouw-, kap-, aanleg-, en gebruiksvergunningen, en moet daarvoor bij verschillende instanties zijn, zoals gemeente, Provincie en waterschap. Het project houdt in dat bij de voorbereiding (het vooroverleg) van de besluiten wordt gekeken welke informatie in het vooroverleg noodzakelijk is, of deze in het stadium van aanvraag al geleverd kan worden en op welke wijze de organisatie aan de kant van bedrijf en overheden ingericht moet worden.

Het is de bedoeling dat met deze pilot ervaring wordt opgedaan met het proces door middel van het nabootsen van de omgevingsvergunning. Ook de organisaties die aan de pilot deelnemen, raken op deze manier ingespeeld op de nieuwe Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)
- zoals de omgevingsvergunning voluit heet - en leren over en weer van elkaar. In de pilot wordt gekeken hoe de informatievoorziening in het vooroverleg te optimaliseren is, hoe organisaties zich hierop kunnen instellen en wat de vereiste werkwijze en samenwerkingsvorm is. Het bijzondere aan de pilot is dat het een brede pilot is, aangezien er meerdere partijen aan meedoen.

Een pilotstatus betekent niet dat er grote hoeveelheden geld mee gemoeid zijn. De status betekent een steun in de rug bij voorbereidings-werkzaamheden voor de komst van de omgevingsvergunning. De bijdrage vanuit VROM bestaat onder meer uit het leveren van kennis, begeleiding en hulp bij ontwikkeling van instrumenten. De beschikbare middelen gebruikt het ministerie vooral om de ervaringen met de pilots te delen met andere organisaties.

15-6-2006 15:59