Ingezonden persbericht
Leiden zet grote stap binnen programma 'Andere Overheid'
Doelmatiger gebruik ICT-middelen door centralisatie en consolidatie; dienstverlening dichter bij burger door digitaal loket; forse besparing op ICT-kosten
Leiden, Hilversum, 15 juni 2006 - De Gemeente Leiden heeft een nieuwe, gecentraliseerde ICT-infrastructuur in gebruik genomen, die ontworpen en geleverd is door ICT-dienstverlener Inter Access. De infrastructuur vormt tevens de basis voor het nieuwe digitale loket voor dienstverlening aan de inwoners van Leiden. De gemeente sloot daarnaast een nieuw driejarig contract met Inter Access voor de outsourcing van beheerdiensten. Inter Access zorgt in dit verband de komende jaren voor het technisch beheer van het netwerk en de servers van de gemeente. Het Hilversumse bedrijf was de afgelopen vier jaren ook al verantwoordelijk voor deze activiteit.
De Gemeente Leiden zet met deze vernieuwingen op ICT-gebied belangrijke stappen in het kader van 'Andere Overheid', het rijksprogramma om de dienstverlening aan burgers te verbeteren door minder bureaucratie en meer slagvaardigheid van overheidsinstellingen. Centraal in dit programma staan uitgangspunten als 'dienstverlening dichter bij de burger', 'administratieve lastenverlichting', 'bundeling registratieve processen', 'doelmatiger gebruik ICT' en 'bestuurlijke transparantie'.
De nieuwe, gecentraliseerde ICT-infrastructuur is onderdeel van de herinrichting van de gemeentelijke organisatie. De ICT-activiteiten zijn samengebracht in de dienst Informatie en Dienstverlening. In opdracht van deze dienst ontwierp Inter Access de nieuwe infrastructuur, richtte deze in en nam het beheer voor zijn rekening. Daarbij was het doel om tegen minimale desinvesteringen een omgeving te creëren, die voldoende flexibel en aanpasbaar zou zijn om Leiden de komende jaren effectief te ondersteunen bij zijn ambities op het gebied van dienstverlening. De nieuwe inrichting en ondersteuning van de ICT-activiteiten maakt het mogelijk meteen een flinke efficiencywinst te boeken. Leiden bespaart fors op de kosten van zijn ICT-omgeving ten opzichte van 2005.
Met de nieuwe infrastructuur kan Leiden de dienstverlening aan de inwoners van de stad een flinke impuls geven. De gemeente heeft daarvoor de WEB+-oplossing van Inter Access in gebruik genomen. Inwoners kunnen via dit digitale loket uiteenlopende diensten afnemen: verschillende soorten uittreksels, verhuizingen binnen de gemeente, raadplegen van de WOZ-waarde van een woning, bezwaar maken tegen de WOZ-waarde en het aanvragen van gemeentelijke subsidies. Mede dankzij dit nieuwe digitale loket klom de website van de Gemeente Leiden in de ranglijst van het programma 'Andere Overheid' naar een twaalfde positie (advies.overheid.nl).
Volgens Dick van Wielink, directeur van de dienst Informatie en Dienstverlening van de Gemeente Leiden, biedt de nieuwe infrastructuur de organisatie verschillende voordelen. "Deze infrastructuur maakt het door haar opzet mogelijk om al het ICT-gebruik - variërend van softwarelicenties tot en met schijfruimte - beter door te belasten aan de afdelingen. Voorheen moesten afdelingen weliswaar ook bijdragen aan de kosten van ICT, maar waren die per afdeling minder goed inzichtelijk te maken. Nu is dat wel het geval: de gebruiker betaalt. Dit betekent dat elke afdeling ook concreet kan sturen op ICT-kosten. Afdelingen kunnen een afgewogen beslissing nemen of ze bijvoorbeeld extra licenties voor een bepaalde applicatie willen aanschaffen of een andere oplossing willen kiezen."
###
Over Inter Access
Inter Access is een zelfstandige Nederlandse ICT-dienstverlener die zich richt op organisaties van middelgrote omvang in de publieke sector, finance en handel en industrie. Bij Inter Access werken ruim 1100 mensen, waarvan 800 met een vast dienstverband. Vanuit de divisies Consulting & Technology, Outsourcing en Vertical Solutions bieden we onze klanten integrale ICT-oplossingen op basis van standaardcomponenten dan wel op basis van maatwerk, of door de inzet van mensen met hoogwaardige kennis en ervaring. Inter Access kiest bewust voor het toepassen van op standaarden gebaseerde technologie van de toonaangevende leveranciers IBM, Microsoft, Oracle, SAP en HP. Daardoor zijn krachtige partnerships gegroeid en ontvangt Inter Access jaar na jaar prestigieuze innovatieprijzen.