Voedingcentrum
Visolie geen wondermiddel, maar wel heel gezond
15 juni 2006
Visolie is niet het wondermiddel zoals soms wel wordt gesuggereerd.
Dit blijkt uit een recent onderzoek van het Wageningen Centre for Food
Sciences. In deze studie kreeg een groep patiënten met
hartritmestoornissen visoliecapsules met hoge doseringen N-3
visvetzuren. Deze bleken geen bescherming te bieden tegen
hartritmestoornissen en acute hartsterfte. De resultaten betekenen
niet dat het eten van (vette) vis dus niet helpt. Het positieve effect
op de preventie van hart- en vaatziektes is in andere studies
overtuigend aangetoond. Het Voedingscentrum blijft dan ook bij haar
visadvies om één tot twee keer per week vis te eten.
Het onderzoek werd uitgevoerd bij een groep van 546 patiënten uit
acht Europese landen. Zij hadden vanwege eerdere hartritmeklachten een
soort pacemaker. De studie voldoet aan alle eisen die gesteld worden
aan dergelijk onderzoek. Het gaat om een zogenaamde klinische
interventie studie met een controlegroep die een placebo kreeg. Het
onderzoek duurde 356 dagen, en werd dubbel-blind uitgevoerd. Het
beschermende effect van visoliecapsules was wel verwacht op basis van
eerdere studies, hoewel er ook daarvoor al studies zijn gepubliceerd
die negatief waren.
Advies blijft: één tot twee keer per week vis te eten
Het Voedingscentrum blijft bij haar visadvies om één tot twee keer
per week vis te eten (70 tot 280 gram). Dit advies is gebaseerd op
rapporten van onder andere de Gezondheidsraad, de WHO en Engelse en
Amerikaanse deskundigencommissies. Nieuwe bevindingen uit onderzoek
kunnen aanleiding zijn tot bijstelling van bestaande adviezen, maar is
in dit geval (nog) niet aan de orde. Het gaat in deze studie namelijk
om behandeling van patiënten met een hoog risico voor
hartritmestoornissen met hoge doseringen visolie (tot wel 10x de
dagelijks aanbevolen hoeveelheid) in de vorm van visoliecapsules. De
studies waarop het advies is gebaseerd, hadden vooral betrekking op
preventie bij âgezondeâ mensen met lagere doseringen visvetzuren.
Bovendien werd in deze studies ook het effect van het eten van gewone
vis in plaats van het slikken van een capsule gemeten. Mogelijk zitten
in vis nog meer gezonde stoffen die voor het positieve effect zorgen.
Gezonde effecten
Uit de studies waar het advies op gebaseerd is blijkt dat N-3
visvetzuren een gunstig effect hebben op het goed functioneren van de
vaatwand, het serum triglyceridengehalte, dit is een risicofactor voor
hart en vaatziekten, op het hartritme, en op het risico op acute
hartsterfte. Daarnaast leveren visvetzuren een belangrijke bijdrage
aan het immuunsysteem als ontstekingsremmer en bij de hersenfunctie,
met name de hersenontwikkeling in de eerste levensmaanden (door n-3
(vis-)vetzuren in moedermelk of zuigelingenvoeding).
Hoeveel vis gegeten moet worden hangt af van de soort vis. Vette vis,
zoals haring, makreel, sardines en zalm, bevat relatief hoge gehaltes
van de n-3-langeketenvetzuren EPA en DHA. Daarom is van vette vis
minder nodig om de aanbeveling te halen dan van magere vis, zoals
kabeljauw of koolvis.