Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Utrecht, 15 juni 2006
Miljardeninjectie in achterstandswijken alleen nuttig met inbreng van welzijn
De concentratie van maatschappelijke problemen in achterstandswijken kan worden aangepakt als op alle fronten wordt samengewerkt. 'Welzijnsorganisaties kunnen als geen ander de leefbaarheid en veiligheid in wijken bevorderen. Maar ze kunnen dat niet alleen. Ook de woningmarkt en de zorg, moeten zich verantwoordelijk voelen. Daarom zijn wij als Maatschappelijk Ondernemers Groep verheugd met de sociale buurtvisie op de woningmarkt van minister Dekker.' aldus Henk Luchtmeijer, directeur van de MOgroep. 'Dekker geeft de noodzaak van een miljardeninjectie aan door de overheid, de gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars'. Morgen praat het kabinet over de plannen van de minister van VROM.
Investeringen in stedelijke vernieuwingen werpen hun vruchten af als ze samengaan met investeringen in sociale voorzieningen. Het gaat om voorzieningen en diensten die aansluiten bij de behoefte van buurtbewoners. De welzijnsorganisaties kennen de mensen, de dorpen en buurten, de samenleving. Door buurtbewoners te stimuleren zelf zichtbare verbeteringen tot stand te brengen in de buurt ontstaat vertrouwen en betrokkenheid. Door slimme bundeling in multifunctionele wijkaccommodaties van onderwijs, politie, zorg en vrije tijd ontstaat sociale samenhang. Welzijnswerk werkt aan voorkomen van schooluitval, verloedering van wijken en criminaliteit. 'Maatschappelijk werkers gaan naar mensen toe die de aansluiting met de maatschappij dreigen te verliezen. Via aansprekende activiteiten voor kinderen en jongeren zoals muziek en sport in de buurt, maar ook op basis- en Vmboscholen, ontstaat zelfvertrouwen en perspectief op opleiding en werk.
De welzijnsactiviteiten verdienen zichzelf driedubbel terug', zo vindt Luchtmeijer.
De MOgroep en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) constateren dat de laatste jaren fors is bezuinigd op welzijnsdiensten. Het (jeugd)welzijnswerk moet weer een prominente plaats krijgen in de buurt. Nu fors investeren in alle jeugd en hun woonomgeving voorkomt een hoop ellende later.
Perscontacten:
Gemma Lenders, telefoonnummer 030 - 298 34 42 of 06 - 53 35 37 59