Vergadering Gedeputeerde Staten 13 juni 2006
Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 13 juni 2006. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.
Inhaalverbod N 441 handhavenStatenlid Van Ginkel (VVD) heeft vragen gesteld over de veiligheid van de provinciale weg N 441 tussen Wassenaar en Katwijk. Aanleiding is een ongeval waarbij een zwaargewonde viel na een ongeoorloofde inhaalmanoeuvre. Hij wil ondermeer weten of er plannen zijn om een dubbele doorgetrokken streep aan te brengen. GS antwoord dat provinciale wegen worden ingericht volgens het principe duurzaam veilig. Dat gaat ook met deze weg gebeuren, maar er zal geen doorgetrokken streep komen. Reden hiervan is dat ook landbouwverkeer van de weg gebruik maakt. Het college heeft toegezegd om met de politie te gaan praten over handhaving van het inhaalverbod.
Het volledige antwoord op PS-vraag 2022staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.
Overlast door afsluiting Maasdijk en aanleg tweede ontsluiting Hoek van HollandStatenleden Koop en Klein Breteler (beiden CDA) willen weten waarom de aanleg van de tweede ontsluitingsweg Hoek van Holland zo lang op zich laat wachten. De afsluiting van de Maasdijk levert daardoor extra overlast op. GS verwijzen in hun antwoord naar de gemeente Rotterdam die trekker is van de aanleg van de tweede ontsluiting Hoek van Holland. Verder verwijzen GS naar een brief over de Maasdijk aan de statencommissie van 2 mei waarin staat beschreven dat de voorgestelde oplossing van een brug op een brug nauwelijks extra hinder voor het verkeer oplevert.
Het volledige antwoord op PS-vraag 2013staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.
Tussenbalans Innovatiebrief Kenniseconomie Zuid-HollandAlleen een meerjarige aanpak van het kenniseconomiebeleid zal tot tastbare resultaten leiden. Dat is één van de conclusies van het rapport 'Tussenbalans Innovatiebrief Kenniseconomie Zuid-Holland', opgesteld door bureau Berenschot. GS hadden opdracht gegeven tot deze tussenbalans van het provinciale beleid op het gebied van kenniseconomie, zoals vastgelegd in het document 'Kennismaken met kenniszaken'. Het college werkt aan een lange termijnbeleid. Voor de periode na maart 2007 zal echter een nieuw college in het kader van de collegeonderhandelingen de benodigde middelen hiervoor moeten regelen. Naar aanleiding van dit rapport hebben GS besloten om de Kennisalliantie een belangrijke rol te laten houden in het ontwikkelen van kenniseconomie in de provincie. Verder zal nadruk worden gelegd op het vestigingsklimaat voor kennisintensieve bedrijven door het intensiveren van de samenwerking met ruimtelijke ordening en milieu en een gebiedgerichte aanpak van de Zuid-Hollandse kenniscorridor (de as van Leiden, Den Haag, Delft, Rotterdam, Drechtsteden alsmede knooppunt van onder meer universiteiten, hogescholen en kennisinstellingen met nadruk op biotechnologie, internationaal recht, glastuinbouw, water- en deltatechnologie, transport & logistiek en de maritieme sector) en de Greenports (tuinbouwlocaties met een sterke positie op de wereldmarkt). Verder wil de provincie doorgaan met het versterken van de relatie onderwijs-arbeidsmarkt en blijft er aandacht voor het stimuleren van innovatief ondernemerschap.
Beantwoording statenvragen noodzaak archeologisch (vervolg-) onderzoekVolgens de Cultuurhistorische Hoofdstructuur Zuid-Holland maakt het plangebied de Madelief deel uit van de dorpskern Lisse, waarvoor een 'hoge archeologische verwachting' geldt. Daarom is verkennend archeologisch onderzoek verplicht volgens de Nota Regels voor Ruimte. Dat antwoorden GS op vragen van Statenlid Freeke (SGP/Christenunie). De vragen zijn gesteld naar aanleiding van berichten in de media over het 'vergeten' van het uitvoeren van archeologisch onderzoek voorafgaand aan de bouw van het winkel- en appartementencomplex de Madelief in het centrum van Lisse. In opdracht van de gemeente Lisse is dat ook gebeurd. Hierna werd een vervolgonderzoek geadviseerd in de vorm van proefsleuven of archeologische begeleiding. Het is aan het bevoegd gezag (de gemeente Lisse) om iets met dit advies te doen.
Het volledige antwoord op PS-vraag 2018staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.
Resultaat HollandMaand: alleszins bevredigendDe HollandMaand is gezamenlijk door de provincies Noord- en Zuid-Holland opgezet en uitgevoerd, ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubleum van HM Koningin Beatrix. Het doel van de HollandMaand was het profileren van de provincies op een vrolijke, aansprekende manier onder de eigen bevolking. Daarnaast beoogden de provincies de eigen rol in het staatsbestel meer bekendheid te geven. De eindconclusie van het nu opgestelde evaluatierapport luidt dat de voorgenomen activiteiten zijn gepland en uitgevoerd binnen de vastgestelde begroting. Het ging onder meer om een Statenzitting in Dordrecht, een tv-serie op de regionale media, een quiz voor basisscholen en een manifestatie in Haarlem. Het proces, de aansturing en de planning hadden op onderdelen beter gekund. Met de verschillende activiteiten is een divers publiek bereikt. Een aantal programmaonderdelen was ronduit geslaagd. Daarmee is het eindresultaat van de HollandMaand alleszins bevredigend te noemen.
Publiekscampagne rond Statenverkiezingen van start in najaarGS hebben ingestemd met een publiekscampagne rond de provinciale verkiezingen. De verkiezingen zijn op 7 maart 2007. De campagne zal gericht zijn op een breed publiek met extra aandacht voor de ruim 2 miljoen stedelingen in de provincie. Uitgangspunt is de inzet van massamedia om zoveel mogelijk mensen te bereiken. De campagne bestaat uit een uitgebreid pakket aan communicatiemiddelen, gebaseerd op een beperkt aantal inhoudelijke provinciale thema's, die waar mogelijk regionale uitwerking krijgen. Voorbeelden van middelen zijn themaprogramma's op regionale radio- en tv-zenders, advertenties, een kieskrant die huis-aan-huis gelezen kan worden, posters, een zeer uitgebreide internetsite, een stemwijzer en aantrekkelijke publieksgerichte acties. Voor het pakket aan communicatiemiddelen in de periode september 2006 - maart 2007 is 500.000 euro beschikbaar. De keuze van de thema's gebeurt na het zomerreces in overleg met een speciale klankbordgroep met statenleden. GS leggen het plan voor de publiekscampagne voor aan de Statencommissie Bestuur en Middelen, die er volgens planning op 21 juni zal vergaderen.
Ontwikkelingen Driehoek RZG ZuidplasHet Restveen & Groene Waterparelgebied tussen Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel is één van de groenprojecten in de driehoek Rotterdam Zoetermeer Gouda (RZG) dat wordt uitgewerkt. Het gebied heeft een omvang van 690 hectare. De groene en recreatieve ontwikkelingen in dit gebied zijn samen met het Bentwoud, de Rottemeren, de Eendragtspolder en bestaande gebieden onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur en van de groenontwikkeling in de omgeving van de stad. Het project moet onder andere gefinancieerd worden uit de opbrengst van woningbouw, glastuinbouw en bedrijventerreinen. GS sluiten een convenant met de betrokken gebiedspartners voor het realiseren van dit project.
Nieuwe normen watersysteem Driehoek RZG ZuidplasHet watersysteem in de driehoek Rotterdam Zoetermeer Gouda (RZG) moet voldoen aan de nieuwe normen uit het Nationaal Bestuursakkoord Water, die rekening houden met de klimaatsverandering en de zeespiegelstijging. In 2030 moet het watersysteem op orde zijn. Behalve maatregelen om meer waterberging mogelijk te maken moeten er ook maatregelen genomen worden die samengaan met de transformatie in het gebied. Waar nu grasland is en waar straks glas is en bebouwing, moet meer oppervlakte water komen om te kunnen voldoen aan de benodigde waterberging. Met het vastleggen van de afspraken over de uitvoering van de maatregelen voor de Driehoek Zuidplas geeft het college invulling aan de ambitie om bestuurlijke afspraken te maken over de regionale uitvoering van het Nationaal Bestuursakkoord Water. De betrokken waterschappen en gemeenten hebben het initiatief bij de uitwerking.
Op 22 juni worden het Convenant Restveen en Waterparel en het Regionaal Bestuursakkoord Water Driehoek RZG Zuidplas ondertekend.
Versterken van economisch sterke puntenGS hebben ingestemd met het programma Pieken in de Delta Zuidvleugel; een gezamenlijk meerjarig economisch ontwikkelingsprogramma voor de periode 2006-2010, van het ministerie van Economische Zaken en de partijen in de Zuidvleugel (overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven). Het programma Pieken in de Delta is gericht op het versterken van de economisch sterke punten in verschillende regio's in Nederland. In de Zuidvleugel gaat het om pieken die nationale betekenis hebben, vooral het havenindustriële complex in Rijnmond en de Drechtsteden, de glastuinbouw, life sciences en het cluster internationaal recht, vrede & veiligheid in en rond Den Haag. Het programma Pieken in de Delta Zuidvleugel bevat maatregelen en projecten om deze pieken te versterken. Het ministerie stelt 5,75 miljoen euro beschikbaar voor het opstarten van het programma dit jaar. De provincie maakt uit eigen middelen 950.000 euro vrij voor 2006. Hiervan is 800.000 euro al beschikbaar via de voorjaarsnota. Staatssecretaris van Gennip zal het programma Pieken in de Delta Zuidvleugel op 20 juni in ontvangst nemen in het provinciehuis.
Ondertekening realisatieovereenkomst EendragtspolderDe Eendragtspolder is een polder van circa 475 hectare grenzend aan de woonkern Zevenhuizen. De gebiedspartners - gemeente Zevenhuizen-Moerkappelle, recreatieschap Rottemeren, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland - willen de polder inrichten als recreatiegebied, tevens waterberging en onderdeel van het Rottemeren-gebied. De afspraak is dat op 31 december 2008 4.000.000 kubieke meter waterberging wordt opgeleverd en op 31 december 2010 de inrichting van het gehele projectgebied van 300 hectare gereed is. De Eendragtspolder is het eerste project dat uitvoeringsgereed is binnen het zogenaamde Investeringsbudget Landelijk Gebied. De te ondertekenen realisatieovereenkomst geeft de kaders weer voor verdere planontwikkeling en realisatie. In de overeenkomst worden de rollen, verantwoordelijkheden van en taak- en risicoverdeling tussen de investerende partijen weergegeven. Voor de uitvoering is het recreatieschap als bestuurlijke trekker in beeld, de provincie komt in die fase meer op afstand te staan. De totale provinciale bijdrage is 3,17 miljoen euro. De ondertekening van de realisatieovereenkomst vindt door gedeputeerde Leen van der Sar en overige gebiedspartners plaats op 29 juni.
Nieuwe directeur ConcernzakenDe heer Martien van der Kraan (46) is per 15 juni 2006 benoemd tot lid van het directieteam van de provincie Zuid-Holland. Hij wordt directeur van de directie Concernzaken waaronder de afdelingen Personeel & Organisatie, Financiën, Informatiebeleid, Ontwikkelings- en grondzaken en Juridische Zaken vallen. Van der Kraan vervult ook de functie van concerncontroller. Van der Kraan werkt al geruime tijd bij de provincie, zijn vorige functie was hoofd van de afdeling Samenleving.
Subsidies
Aan de Stichting Trivium te Dordrecht zijn projectsubsidies verleend van in totaal 616.000 euro (waarvan 500.000 euro vanuit de BIKL-middelen) voor diverse zorgtrajecten en investeringen in accommodaties.
Aan de gemeente Dordrecht wordt een subsidie toegekend van ruim 9.000 euro voor het project Opvoedingsondersteuning 2005.
Aan de regio Zuid-Holland Zuid / het Drechtstedenbestuur is een meerjarige projectsubsidie verleend van ruim 2 miljoen euro in het kader van de Regionale Agenda Samenleving Drechtsteden 2006 - 2008.
Aan de gemeente Leiderdorp is een subsidie verleend van bijna 40.000 euro voor het project Vorming basisbibliotheek Openbare Bibliotheek Leiden & Leiderdorp 2006 - 2007.
Aan Probiblio te Hoofddorp is een subsidie verleend van 100.000 euro voor het project Strandbibliotheek 2006.
Aan de SOS Telefonische Hulpdienst Zuid-Holland Noord te Leiden is een boekjaar subsidie toegekend van bijna 165.000 euro.
Aan het Zorgberaad Midden-Holland is een incidentele subsidie toegekend van 24.837 euro voor het project Brainstormbijeenkomst Civil Society.
DwangsomBij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.
Een last onder dwangsom is opgelegd aan Loon- en Verhuurbedrijf C. Roeling B.V. te Leidschendam in verband met het niet naleven van de voorschriften van de verstrekte ontheffing voor een uitweg langs de N 223.
Provincie Zuid-Holland