Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Oranjekwartier - van plan kantoorpanden naar realisatie woonomgeving

Eerste grote functietransformatie in Amsterdam creëert 378 huurappartementen Amsterdam, 15 juni 2006 - Er gloort hoop op de krappe Amsterdamse woningmarkt en ruime kantorenmarkt. Voor het eerst is een grootschalig nieuwbouwplan voor de bouw van kantoren en bedrijfsruimtes effectief omgeturnd naar een project met een primaire woonfunctie. Gisteravond kreeg het project een gezicht met de onthulling van het bouwbord met de sfeerschetsen van het nieuwe Oranjekwartier. Is het een nieuwe trend of een uniek project? De ontwikkelaars / eindbeleggers Maarsen Groep en Aedes Vastgoed richten hun blik en hoop op de gemeentes en pleiten voor meer zogenaamde functievrije bestemmingsplannen.

Een functietransformatie lijkt een voor de hand liggende oplossing; met aan de ene kant een nog altijd groeiende leegstand van kantoorruimtes en aan de andere kant het welbekende woningtekort. Maar toch gebeurt het zeer zelden dat een project in het ontwikkelingstraject van functie verandert; op deze schaal is Oranjekwartier de eerste in zijn soort. Het oude plan dat gemaakt was voor het Koningin Wilhelminaplein dat recht achter het World Fashion Center ligt, zou voorzien in 55.000 m2 kantoorruimte. Nu verrijst er eind 2007 een luxe wooncomplex met een schitterende binnentuin. Het project genaamd Oranjekwartier gaat ruimte bieden aan 378 huurwoningen en 1.000 m2 commerciële bedrijfsruimte.

Leegstand
Paul Geertman (Aedes Vastgoed) en Monique Maarsen (Maarsen Groep) vertellen: "Op het moment staat zo'n 1 miljoen m2 kantoorruimte leeg in Amsterdam. Daarbij kun je nog een geschatte 800.000 m2 optellen aan nieuwbouwplannen die bijna van start gaan of in een vergevorderd stadium zijn. Concreet vertaald houdt dit in dat er 90.000 extra arbeidsplaatsen in de regio Amsterdam moeten worden geschapen om deze ruimte op te vullen! De markt voor kantoorruimtes begon in 2001 te kantelen, net toen we gezamenlijk onze visie voor het gebied rond het Koningin Wilhelminaplein hadden vertaald in een kantorenproject. We hebben toen een verstandige zet gedaan en twee jaar lang afgewacht en de markt geëvalueerd."

Krappe woningmarkt
Amsterdam heeft bovendien te kampen met het fenomeen 'scheefwonen'. Een resultaat van een lage verhuisdynamiek en slechte doorstroming, waarin huurders en kopers die eenmaal een woning hebben, blijven zitten. Daardoor wonen ze eigenlijk te goedkoop. Een manier om dat probleem tegen te gaan, is de bouw van middeldure huizen en het creëren van middeldure huurwoningen. Zo komt er meer ruimte voor vooral starters en vestigers op de woningmarkt. Geertman en Maarsen vervolgen: "Toen we in 2003 merkten dat deze trends zich door zouden zetten en de markt niet om zou draaien, hebben we besloten het roer radicaal om te gooien. Back to the drawing board! Het resultaat is het volledig nieuwe ontwerp van Oranjekwartier door architect Diederik Dam dat we gisteren vol trots hebben gepresenteerd en dat met enthousiasme door omwonenden ontvangen is."

Geschiktheid functieswitch
Niet elk project is geschikt voor een switch. Zo is bijvoorbeeld maar 5% van bestaande leegstaande kantoren geschikt om een andere functie te krijgen. Het is uiteraard vele malen gunstiger als in de planfase rekening wordt gehouden met een meervoudig ruimtegebruik of een vrije functie. Een nieuwe trend die hierop inspeelt is functievrij of flexibel bouwen. Dit zogenaamde rekbare vastgoed zijn gebouwen die aan te passen zijn op veranderende omstandigheden en relatief makkelijk van functie kunnen veranderen.

Een uitermate belangrijke voorwaarde is dat de omgeving zich uiteraard moet lenen voor zowel wonen als werken. Het Wilhelminaplein is zo'n hybride plek waar aan de voorkant wordt gewerkt (World Fashion Centre), aan de achterkant wordt gewoond met voldoende groen in de omgeving en bij de buren (Oud-Zuid) kan worden gewinkeld. De afgelopen 10 jaar zijn er zowel woningen als kantoren (Prinsenhof) van hoge kwaliteit in deze omgeving gerealiseerd. De realisatie van het Koningin Wilhelminaplein is het laatste bouwproject in de omgeving. Daarna is het gebied tussen de A10 en het spoor en de Heemstedestraat en Lelylaan helemaal af.

Gemeentebeleid
Maar het grote struikelblok is volgens de ontwikkelaars het bestemmingsplan, dat altijd leidend is. Monique Maarsen van de Maarsen Groep is ontwikkelend belegger en verwoordt hun standpunt: "Om marktgericht te kunnen ontwikkelen en snel in te kunnen springen op de marktvraag is het van essentieel belang dat er meer vrije of flexibele bestemmingsplannen komen. Gemeentes zouden meer moeten inspelen op de groeiende behoefte aan flexibiliteit. Wij pleiten er dan ook voor dat gemeentes de mate van gedetailleerdheid van bestemmingsplannen verminderen en een meer globale structuurvisie van een gebied afgeven. Zo kan de markt beter bediend worden. Paul Geertman: "Oranjekwartier is dan ook een perfect voorbeeld van hoe er markt- en consumentgericht gebouwd kan worden. Hier is dan ook samen met het stadsdeel Slotervaart een prima samenwerking en synergie geweest. Het Oranjekwartier sluit naar onze mening naadloos aan op de vraag van de moderne woningzoekende: nieuw, probleemloos en ruim wonen met altijd een parkeerplaats en een buitenruimte. Met de gunstige centrale locatie, op fietsafstand van het centrum en bij uitvalswegen biedt het een mooi totaalpakket."

Oranjekwartier
Oranjekwartier is een samenwerking van de Maarsen Groep (www.maarsengroep.nl) en Aedes Vastgoed (www.aedes.nl). Het project bevindt zich in de eerste fase van de bouw. De fundering is gelegd en er wordt aan de ondergrondse parkeergarage gewerkt. De eerste appartementen (166 stuks) worden begin 2008 opgeleverd. De inschrijving voor de woningen start rond september 2007 via makelaar Jacobus Recourt (www.recourt.nl). De oplevering vindt plaats in drie fases.

Het ontwerp van Oranjekwartier is van Diederik Dam van het Amsterdamse bureau Dam & Partners Architecten. Het project wordt gekenmerkt door een sfeer van comfort, luxe en ruimte. De 378 appartementen en maisonettes worden in vier torens rondom een binnentuin gebouwd. Deze grote binnentuin, die bovenop de ruime ondergrondse parkeergarage wordt aangelegd, krijgt een parkachtige inrichting. Aan de zuidzijde van het plan wordt een autovrij plein gemaakt waaraan onder meer een grand café en praktische zaken als bijvoorbeeld een krantenkiosk, stomerij of dagopvang komen. Met Oranjekwartier wordt een brug geslagen tussen de hectiek van de ring met de parkachtige omgeving erachter en het woongebied ten westen van de A10. "Ruim en comfortabel wonen met de stad aan je voeten" is dan ook de omschrijving waarmee Oranjekwartier zich in de markt zet.
- EINDE PERSBERICHT -

Noot voor de redactie,