Wageningen Universiteit

15 jun 2006
Onderdeel: Wageningen UR

Darmcellen groeien beter door natuurlijk folaat dan door de synthetische variant, foliumzuur. In experimenten van promovenda ir. Linette Pellis van Wageningen Universiteit maakten cellen door natuurlijk folaat niet alleen meer eiwitten aan, maar waren die eiwitten ook beter van kwaliteit. Ze waren beter gevouwen.

'Ik durf mijn resultaten niet door te trekken naar mensen', zegt Pellis. 'Maar het is wel opmerkelijk dat de kleine verschillen tussen natuurlijk en synthetisch folaat zo'n sterk effect hebben.'

Eén van die verschillen is dat natuurlijk folaat een 5-methylgroep bezit. Synthetisch foliumzuur, zonder de 5-methylgroep, is goedkoper en stabieler dan natuurlijk folaat. Daarom stopt de voedingsindustrie het in landen als de VS graag in verrijkte voedingsmiddelen. Die zouden het aantal geboorten van kinderen met een open rug verminderen, en mogelijk ook de kans op hartinfarcten.
De Nederlandse overheid denkt er over om ook hier voedsel met foliumzuur te laten verrijken.

Linette Pellis promoveerde op 14 juni bij prof. Frans Kok, hoogleraar Voeding en gezondheid aan Wageningen Universiteit.

Willem Koert

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Wb, het weekblad voor Wageningen UR. Het wordt u aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de Redactie van Wb, e-mail: wb@cereales.nl. Zie meer nieuws en archief op http://www.wb-online.nl.