RWI: Knelpunten arbeidsmarkt vereisen regionale aanpak

Raad voor werk en inkomen

PERSBERICHT

RWI: Knelpunten arbeidsmarkt vereisen regionale aanpak

Den Haag, 15 juni 2006

Veel knelpunten op de arbeidsmarkt vereisen een aanpak op regionaal niveau. Tot nu toe wordt de regio nog ondergewaardeerd, de meeste aandacht gaat uit naar arbeidsmarktbeleid op landelijke of gemeentelijke schaal.
In de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) zijn werkgevers, werknemers en gemeenten het eens geworden over het voeren van meer regionaal arbeidsmarktbeleid. Volgens de RWI zijn bijvoorbeeld een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt en een scherpere gerichtheid van reïntegratietrajecten op de concrete vraag naar personeel van bedrijven en sectoren gebaat bij een regionale aanpak.
De RWI adviseert de rijksoverheid een financiële ondersteuningsregeling in het leven te roepen. Hierdoor worden betrokken partijen gestimuleerd om specifieke knelpunten op hun regionale arbeidsmarkt aan te pakken.
De RWI heeft zijn advies vandaag aan staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid overhandigd. Van Hoof had de RWI gevraagd om zowel hem als de regionale partijen te adviseren hoe regionaal arbeidsmarktbeleid succesvoller kan worden.

De arbeidsmarkt is een regionale markt. De vraag naar personeel manifesteert zich bij uitstek op regionaal niveau. Succesvol regionaal arbeidsmarktbeleid benut kansen door aan te sluiten bij de vacatures in de regio. Bovendien kan juist op regionaal niveau een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt plaatsvinden. Jongeren uit het beroepsonderwijs krijgen zo een reële kans op een stage of een baan. Werkzoekenden kunnen zo via scholing en reïntegratietrajecten gericht worden toegeleid naar sectoren met vacatures. Werknemers kunnen door regionale samenwerking adequaat en tijdig worden bijgeschoold om aan de steeds hogere eisen van het bedrijfsleven te voldoen. Uitval door ziekte of werkloosheid kan worden voorkomen door op regionaal niveau 'van werk naar werk-trajecten' te realiseren.
De RWI wil niet dat vanuit Den Haag activiteiten opgelegd worden aan de regio, maar dat juist aangesloten wordt bij wat daar al gebeurt. En het kan ook aan de regio zelf worden overgelaten te bepalen welke specifieke activiteiten moeten worden opgepakt.

Goede samenwerking tussen partijen die in de regio betrokken zijn bij de arbeidsmarkt is een noodzakelijke voorwaarde voor succes. Regionale samenwerking komt echter niet vanzelf tot stand. In de praktijk blijkt dat partijen onvoldoende in staat of bereid zijn over de eigen schotten van financiering en wet- en regelgeving heen te kijken. Regionale samenwerking heeft daarom een (financiële) steun in de rug nodig. De Financiële Ondersteuning Regionale Arbeidsmarktinitiatieven (FORA), die de RWI aan de staatssecretaris voorstelt, is bestemd voor gezamenlijke projecten van (in wisselende combinaties) gemeenten, werkgevers, werknemers, onderwijsinstellingen, CWI en UWV. Voorwaarde is dat het gaat om projecten met heldere doelstellingen, bijvoorbeeld: een concreet aantal vacaturevervullingen, stage- of leerwerkplekken of succesvolle reïntegratietrajecten.

De regeling is vooral bedoeld om de organisatorische kosten van gezamenlijke initiatieven in de regio-s te dekken. Met nadruk wijst de RWI erop dat deze subsidie niet bestemd is om nieuwe organisaties op te richten. Ook de regionale partijen zelf krijgen het advies geen nieuwe, zware overlegstructuren op te tuigen. Door de regionale partijen bij de start van een project financieel te steunen, verwacht de Raad wel dat dit een structureel vervolg kan krijgen. Na een succesvol samenwerkingsproject zullen de partijen vervolgens elkaar beter weten te vinden.

De RWI adviseert het kabinet om de staatssecretaris van SZW formeel te benoemen als coördinerend bewindspersoon voor regionaal arbeidsmarktbeleid. De staatssecretaris wordt verder geadviseerd ervoor te zorgen dat de nieuwe spelregels voor subsidies uit het Europees Sociaal Fonds ruimte laten voor besteding aan regionale arbeidsmarktprojecten.

De RWI roept de regionale partijen op om meer gebruik te maken van beschikbare arbeidsmarktinformatie. Dit om op regionaal niveau goed zicht te krijgen op de vraag van sectoren en bedrijven naar arbeidskrachten en het aanbod vanuit de onderwijsinstellingen. Omdat werkgevers behoefte hebben aan een gecoördineerde benadering, pleit de RWI ervoor om deze rol in de regio aan het CWI te geven.

De Raad voor Werk en Inkomen is het overlegorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten. De RWI doet voorstellen aan de regering over het brede terrein van werk en inkomen. Doel van deze voorstellen is een goed functionerende arbeidsmarkt te bevorderen. Het vergroten van de transparantie van en het verbeteren van de kwaliteit op de reïntegratiemarkt behoort eveneens tot de kerntaken van de RWI.

Voor de redactie,

Raad voor Werk en Inkomen