GGD Rotterdam e.o.


Sense: nieuw centrum seksuele gezondheid

Mensen met vragen over seksualiteit kunnen voortaan terecht bij een nieuwe voorziening: Sense zuidelijk Zuid-Holland. Sense zZH is een centrum voor seksuele gezondheid met vragen of problemen over seksualiteit, anticonceptie, ongewenste zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen. Sense zZH gaat op donderdag 15 juni officieel van start, met spreekuren op vier locaties: twee in Rotterdam en één in Dordrecht en in Spijkenisse.

Sense zZH is een samenwerkingsverband van zes partners: de soa-polikliniek van het Erasmus MC, CASA Rotterdam en de GGDen Zuid-Holland Zuid, Zuidhollandse Eilanden, Nieuwe Waterweg Noord en Rotterdam e.o.

Bij vragen over seksualiteit ervaren veel mensen een drempel. Niet altijd vindt men het prettig ermee naar de huisarts te gaan. Het aanbod tot nu toe was gespecialiseerd: bijvoorbeeld of specifiek gericht soa, of specifiek gericht op anticonceptie. Sense zZH heeft het aanbod echter verbreed, zodat altijd aandacht is voor soa, anticonceptie en seksualiteit. Daarmee ontstaat een laagdrempelige voorziening, waar iedereen in de regio zuidelijk Zuid-Holland terecht kan met zijn of haar vragen over seksualiteit.
De eerste spreekuren van Sense zZH zijn de geïntegreerde soa-spreekuren in Dordrecht, Spijkenisse en de soa-poli van het Erasmus MC. Op deze spreekuren biedt Sense naast de soa-zorg een check op vragen over of problemen met anticonceptie en seksualiteit. Een geïntegreerd abortusspreekuur bij CASA Rotterdam gaat in juni van start.

Sense zZH ontwikkelt verder een aanbod van seksualiteitsspreekuren en hulpverlening voor specifieke doelgroepen als jongeren en prostituees. De partners in Sense zZH gaan hun preventieactiviteiten gezamenlijk afstemmen. Sense zZH werkt eveneens aan een aanbod van bijscholingen aan hulp- en dienstverleners in de regio, onder wie huisartsen. Het initiatief voor Sense zZH werd in 2004 genomen. Directe aanleiding vormde de stijging van het aantal tienerzwangerschappen, abortussen en soa. Daarom stelde ZonMw dat jaar in opdracht van het ministerie van VWS geld beschikbaar voor samenwerkingsverbanden die in hun regio de seksuele eerstelijnsgezondheidszorg wilden versterken. Eén van drie projecten die subsidie kregen was het initiatief van de zes partners van Sense zZH. Daarnaast werd subsidie toegekend aan projecten in Flevoland en Midden-Holland. Hoewel de projecten onderling van elkaar verschillen, is vanwege de herkenbaarheid gekozen voor een gemeenschappelijke naam: Sense.
De subsidietoekenning geldt voor drie jaar. Aan de hand van de ervaringen van de drie Sense projecten moet in 2008 duidelijk worden of Sense wordt voortgezet.