Ingezonden persbericht


Een blik op de toekomst met CNN

CNN Future Summit: een mondiaal interactief debat over de wereld van morgen

Den Haag, 8 juni 2006

CNN International start met een nieuw initiatief 'CNN Future Summit', een multimediaal debat met futurologen, deskundigen en publiek (via CNN.com), gericht op het stimuleren van de discussie over de invloed van de technologische ontwikkelingen op de wereld van morgen.

Kern van het initiatief vormen 4 discussieprogramma's die elk ingaan op een verschillend aspect van de technologische ontwikkelingen. De eerste zal plaatsvinden op 15 juni: CNN FUTURE SUMMIT: Of Man and Machine. Hierin staan stamcelonderzoek, robots en cybernetica centraal.

Een lid van het team dat het schaap Dolly kloonde en de vrouw die wordt beschouwd als 's werelds eerste robot psychiater zijn twee van de panelleden die gevraagd zijn om te onderzoeken hoe de ontwikkelingen in genetische manipulatie, stamcelonderzoek, robots en cybernetica de mensheid zal beļnvloeden en hoe wij in de komende jaren moeten omgaan met robots die ons helpen met het draaiend houden van het leven op aarde.

Via een uitgebreid open forum op http://cnn.com/futuresummit, worden kijkers aangemoedigd om aan de discussies deel te nemen via de website.

De Zuid-Koreaanse robotspecialiste Jun-ho Oh en HUBO zullen ook hun opwachting maken tijdens de 'CNN FUTURE SUMMIT: Of Man and Machine'. HUBO is een van 's werelds meest geavanceerde mensachtige robots, ontworpen door Dr. Oh en The Korea Advanced Institute of Science & Technology. HUBO kan bewegen, handen schudden en zelfs dansen.

De paneldeelnemers

Alan Colman is CEO en Chief Scientific Officer van ESI in Singapore en staat wereldwijd bekend om het klonen van schaap Dollly in 1997. Colman: "Ik denk dat het klonen van Dolly heeft geleid tot een verschuiving in de ideeƫn die wij hadden over wat volwassen stamcellen wel en niet kunnen." Colman zegt dat de revolutionaire vooruitgang in genetisch en stamcelonderzoek er uiteindelijk toe zal leiden dat "mensen langer zullen leven en een betere kwaliteit van leven zullen hebben in hun laatste jaren."

Joanne Pranksy, ook wel 's werelds eerste Robot Psychiater genoemd, heeft zich verdiept in de ontwikkelingen van robots en is consultant voor organisaties en bedrijven over de gehele wereld. "Autonome, denkende robots die dagelijks met ons zullen gaan samenleven zullen onze wereld ingrijpend wijzigen" aldus Pransky.

"De exponentiƫle graad van verandering van technologie betekent dat met het tempo van vandaag de dag honderd jaar progressie zal worden gemaakt binnen 25 jaar" en, "dat we de 21e eeuw zullen ervaren als 20.000 jaar technische vooruitgang."

Daniela Cerqui is cultureel en sociaal antropoloog aan de Zwitserse Universiteit van Lausanne, gespecialiseerd in de convergentie van maatschappij en technologie. "Al deze technologieĆ«n moeten niet gezien worden als aparte velden" aldus Cerqui. "Zij dragen bij aan het verbeteren van de mensheid. We moeten een stapje achteruit doen en ons afvragen wat het voor de samenleving betekent als iedereen straks elk falend element van zijn lichaam kan vervangen....Meer fundamenteel gezien passen we onszelf wellicht dermate radicaal aan dat we evolueren in een nieuwe soort, die definitie van mens niet meer dekt!Ā”

Jay Keasling werkt aan een probleem dat miljoenen mensen op de wereld aangaat: het ontwikkelen van een nieuwe microbe om een goedkope versie te produceren van een levensreddend medicijn. De oprichter van de Synthetic Biology Department aan de Universiteit van Californiƫ in Berkely, Keasling en zijn team gebruiken genen van drie verschillende soorten om Artemisinin te produceren, de sleutel in het gevecht tegen malaria. Artemisinin is te vinden in de natuur, maar het onttrekken daarvan is duur en tijdrovend. Rond 2,7 miljoen mensen per jaar sterven aan malaria. Keasling's oplossing zou een goedkoop alternatief kunnen worden voor het bestaande medicijn.

http://cnn.com/futuresummit

'CNN FUTURE SUMMIT: Of Man and Machine' wordt uitgezonden op donderdag 15 juni om 16.00 - 17.00 uur en om 23.00 - 00.00 uur.


---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht