Unicef



Pakistan: de aardbeving heeft ook voor goede dingen gezorgd 14 juni 2006, Balakot - Het poppentheater van de Dosti Welfare Organization, een lokale partner van Unicef, is een groot succes. Schoolmeisjes kunnen bijna niet meer van het lachen. Dat is nog eens een leuk begin van de schooldag!

De 6-jarige Sobia gaat weer naar school. Foto: Unicef Pakistan/2006/Zaidi
De 6-jarige Sobia gaat weer naar school. Foto: Unicef Pakistan/2006/Zaidi

We zijn op een basisschool voor meisjes in Balakot, een stad in Pakistan die zwaar door de aardbeving van vorig jaar oktober is getroffen. Het poppentheater maakt deel uit van een 'Welkom op School'-campagne, een ambitieus project van de Pakistaanse regering en Unicef. Zij willen dat alle kinderen in de basisschoolleeftijd, en dan met name meisjes, naar school gaan.

Het is nog maar acht maanden geleden dat de aardbeving in dit gebied voor ongeveer 73.000 doden en ruim drie miljoen daklozen zorgde. Vooral Balakot, ooit populair bij toeristen, werd zwaar getroffen. Schoolgebouwen werden verwoest en ongeveer 50 leerlingen kwamen door de beving om het leven.

Kinderen voor een tentschool van Unicef. Foto: Unicef Pakistan/2006/Zaidi Kinderen voor een tentschool van Unicef. Foto: Unicef Pakistan/2006/Zaidi

26.000 kinderen naar school

Tijdens de 'Welkom op School'-campagne zijn in het aardbevingsgebied tijdelijke scholen neergezet. Ongeveer 26.000 kinderen zijn sinds de start van de campagne naar school gegaan. Veel van hen waren vóór de aardbeving nog nooit naar school geweest. "We hebben dag en nacht, zeven dagen per week gewerkt om de scholen neer te zetten," zegt Aljaji Bah van Unicef. De VN-kinderrechtenorganisatie zorgde voor schooltenten, school-in-a-box kits met daarin onderwijsmaterialen en trainingen voor onderwijzers.

In Pakistan gaan veel meisjes niet naar school. Ze worden beschouwd als toekomstige echtgenotes en moeders en ze moeten de familie-eer hoog houden. School hoort daar in de ogen van hun ouders niet bij. Door de campagne volgen nu meer meisjes onderwijs en dat is niet de enige verbetering sinds de aardbeving. In dit vroeger vroeger zo verwaarloosde deel van de North West Frontier-provincie wordt er van alles gedaan om de omstandigheden waarin de bevolking leeft te verbeteren. Internationale en lokale hulporganisaties werken samen om de regering te ondersteunen bij de wederopbouw van de infrastructuur en bij het herstel van de voorzieningen.

Veel veranderd
"Ik heb na de aardbeving veel zien veranderen," zegt Yasir Arafat, die zich namens Unicef bezighoudt met het onderwijs in het aardbevingsgebied. "Vóór de ramp was het voor een man onmogelijk om een meisjesschool te bezoeken. Nu is dat geen probleem meer."