P E R S B E R I C H T
Prijsvraag beloont goede communicatie over milieu en gezondheid Vijf overheden genomineerd voor Aarhus Trofee
Nijmegen, Gelderland, Noordenveld, Goeree Overflakkee en Deventer hebben de meest aansprekende projecten om inwoners te informeren over milieu en gezondheid. Vier provinciale Milieufederaties en Natuur en Milieu hebben een prijsvraag uitgeschreven voor de overheid die zijn burgers het beste informeert over de gezondheidsrisico's in hun buurt. Uit de inzenders zijn vijf overheden genomineerd. Een van hen zal uiteindelijk de Aarhus Trofee winnen. Deze wordt uitgereikt op het symposium 'Aarhus at risk?' op donderdag 29 juni aanstaande in Utrecht.
Sinds februari vorig jaar zijn overheden verplicht milieu-informatie actief aan burgers beschikbaar te stellen, vooral over aspecten die invloed hebben op de gezondheid. Dit is vastgelegd in het Europese 'Verdrag van Aarhus'. De Milieufederaties en Natuur en Milieu zijn op zoek gegaan naar goede voorbeelden om hier invulling aan te geven. Er kwamen veel goede inzendingen binnen. Uit de inschrijvers heeft een jury bestaande uit professionals en vertegenwoordigers van burgerpanels vijf projecten genomineerd: Gemeente Nijmegen, project West en Weurt;
Provincie Gelderland, project mijn leefomgeving;
Gemeente Noordenveld, Aarhus website;
IS Goeree Overflakkee, digitale omgeving;
Gemeente Deventer, Milieuatlas.
Bij de beoordeling is naast het voldoen aan de richtlijnen van Aarhus ook gekeken naar hoe gegevens op de doelgroep burgers zijn aangepast en welke link er wordt gelegd naar gezondheidseffecten. De jury in de eindronde, waar de uiteindelijke winnaar wordt bepaald, wordt voorgezeten door Puk Van Meegeren van Milieucentraal, deskundige op het gebied van milieucommunicatie.
Naast de uitreiking van de trofee worden op het symposium van 29 juni ook de resultaten gepresenteerd van een breder onderzoek naar de kwaliteit van de informatieverstrekking over milieu en gezondheid, dat de genoemde organisaties hebben uitgevoerd onder ruim veertig gemeenten. Deze resultaten en de goede voorbeelden zullen andere overheden inspireren aan de slag te gaan met communicatie over milieu en gezondheid.
Informatie voor de journalist
Voor meer informatie of namen van contactpersonen bij gemeenten kunt u contact opnemen met de projectleider, Ans Naber, 038 4250960. Een korte omschrijving per genomineerde vindt u in de bijlage. Meer informatie over het gehele project en het symposium is te vinden op www.aarhusatrisk.nl.
Bijlage bij persbericht Vijf overheden genomineerd voor Trofee
Gemeente Nijmegen, project West en Weurt
Voor het gebeid West en Weurt wordt getracht alle informatie die over het gebied beschikbaar is, op een efficiënte en publieksvriendelijke manier beschikbaar te stellen, zodat bewoners zelf een indruk krijgen van de milieurisico's in hun woonomgeving. De website www.westenweurt.nl geeft vooral informatie over lucht (incl. geur), geluid, externe veiligheid en bodem. Dit zijn de meest relevante milieuonderwerpen in het gebied.
Provincie Gelderland, project mijn leefomgeving
Op www.gelderland.nl, keuze mijn leefomgeving, geeft uw postcode toegang tot milieu-informatie over de Gelderse leefomgeving. Kent u geen postcode? Selecteer dan een gebied in de kaart en kies "mijn leefomgeving".Na de hoofdingang mijn leefomgeving krijgt de bezoeker informatie over geluid, lucht, bedrijven, bodem, drinkwater en zwemwater. In de loop van dit jaar vindt uitbreiding plaats met leefkwaliteitsbeelden op verschillende schaalniveau's, de impact van bedrijvigheid op de omgeving en projecten waarbij de verbetering van de omgevingskwaliteit centraal staat.
Gemeente Noordenveld, Aarhus website
We hebben ons tot doel gesteld dat we met behulp van zo weinig mogelijk inspanning een maximaal resultaat wilden hebben. Zo is het mogelijk om milieu-informatie van voldoende kwaliteit op de breedst mogelijk basis systematisch aan het publiek beschikbaar te stellen. Van cruciaal belang was het gebruik van de gemeentelijke website. Hiertoe hebben we het reeds aanwezige materiaal zodanig in onze website geïmplementeerd, dat de informatie voor iedereen op simpele wijze te raadplegen is. Voor die bezoekers die thuis geen gebruik kunnen maken van Internet, is het mogelijk gemaakt om in een aparte ruimte in de hal van gemeentehuis de gemeentelijke site te raadplegen
IS Goeree Overflakkee, digitale omgeving
Voor de vier gemeenten van het samenwerkingsverband de vigerende milieuvergunningen voorzien van metadata en inclusief procedure-info omtrent vergunningen, controles en handhavingsacties via internet ontsluiten voor andere overheden en burgers. Het doel van het project is het op de website plaatsen van de beschikbare milieugegevens van alle bedrijven op heel Goeree-Overflakkee.
1. de vigerende milieuvergunning (oprichting, revisie, verandering, melding 8.19, actualisatie en/of ambtshalve wijziging) of melding (8.40/8.44 Wet milieubeheer inclusief nadere eisen) betreffen en
2. de status van de lopende procedures (vergunningverlening en handhaving).
Deze informatie wordt ontsloten met behulp van een geografisch informatie systeem. Met behulp van dit systeem kan makkelijk worden gezocht naar een locatie. Het ontsluiten van de beschikbare bodem- en geluidinformatie zal in een later stadium plaatsvinden.
Gemeente Deventer, Milieuatlas
De Milieuatlas kent twee hoofddoelstellingen:
1. Door milieuthema's ruimtelijk weer te geven kunnen deze bij ruimtelijke planprocessen van het begin af aan worden meegenomen
2. Met kaarten weergeven waar en in welke mate milieuthema's spelen binnen de gemeente zodat deze voor burger en bestuur in beeld komen. Er is informatie over veel thema's voor het hele gemeentelijke grondgebied waarbij kan worden ingezoomd tot op straat/woningniveau.
Gerda van den Berg
secretariaat
Stationsweg 3
8011 CZ Zwolle
tel.: 038 4250960
fax: 038 4219166
---- --