Nieuwe werkgeversvereniging payroll-branche sluit eerste cao

Vpo

Nieuwe werkgeversvereniging payroll-branche sluit eerste cao met bonden

Een aantal gerenommeerde payroll-bedrijven heeft het initiatief genomen voor een nieuwe werkgeversvereniging: Vereniging Payroll Ondernemingen (VPO). Deze vereniging in oprichting heeft inmiddels een principeakkoord bereikt met FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie over een eerste cao voor de Nederlandse payroll-sector. De nieuwe cao gaat gelden voor ruim 60.000 werknemers in Nederland.

Payroll-ondernemingen stellen werknemers ter beschikking aan de opdrachtgever, die zelf de werknemers werft en selecteert. Het gaat hierbij meestal om overname van het personeel. In feite besteedt de opdrachtgever het juridische werkgeversschap uit aan de payroll-onderneming. De nieuwe payroll-vereniging VPO vormt een kwaliteitskeurmerk van gerenommeerde payroll-bedrijven. Waarbij het afsluiten van de cao de belangrijkste eerste stap is. Met de nieuwe cao wordt een gelijk speelveld voor de payroll-branche gecreëerd, waarbij concurrentie op arbeidsvoorwaarden wordt tegengegaan. De VPO zal een onafhankelijke instantie laten controleren op naleving van de cao en de leden van VPO verplichten te voldoen aan de nieuwe NEN 4400-normering (opvolger van de Stichting Financiële Toetsing).

VPO vertegenwoordigt ruim 65 procent van de omzet van payroll-ondernemingen in Nederland. De initiatiefnemers voor de nieuwe werkgeversvereniging zijn vier van de grootste payroll-bedrijven van Nederland: Connexie Payroll & Loonadministratie, P/Flex (dochter van Randstad), Start Payroll Services (dochter van USG People) en Van der Noordt Personeelsdiensten. Zij vormen tevens het bestuur van de nieuwe vereniging. Verder zal mede-initiatiefnemer ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) een kwaliteitszetel krijgen in de nieuwe werkgeversvereniging. De nieuwe vereniging vestigt zich vanaf 1 september 2006 in Lijnden (Badhoevedorp).

Nieuwe cao
De nieuwkomer onder de cao's zal per 1 september 2006 in werking treden en gelden tot 31 december 2007. In de nieuwe cao is onder meer afgesproken dat in vergaande mate het beloningstelsel uit de cao van de branche van de opdrachtgever wordt gevolgd, zelfs tot en met het aantal vakantiedagen, waardoor arbeidsvoorwaarden van werknemers in dezelfde branche minder onderling verschillen. Daarnaast heeft de nieuwe cao afspraken over herplaatsinginspanningen - voor werknemers die te maken krijgen met een reorganisatie of faillissement - en een ontslagregeling als herplaatsen niet mogelijk blijkt. Peter Feld, voorzitter van VPO licht toe: 'Hiermee zetten we samen met de vakbonden een grote stap naar het creëren van een volwassen branche. Een branche die een onmisbare aanvulling levert op het personeelsbeleid van moderne ondernemingen en voorziet in de groeiende vraag naar payroll-diensten. Gelijke spelregels, het professionaliseren van de branche en een cao die prima aansluit bij de behoefte van onze medewerkers en klanten zijn de belangrijkste uitgangspunten.'


--------