Gemeente Heiloo


Voor de tiende keer zoeken naar watertrappers en luchthappers

Op 14 juni a.s. gaan leerlingen van de Willibrordschool, De Duif en de Paulusschool kennismaken met het waterleven in Heiloo. Deze activiteit wordt jaarlijks georganiseerd door de gemeente en de werkgroep Natuur en Milieu Educatie (NME). Dit jaar is de tiende keer. Voor deze speciale gelegenheid is samenwerking gezocht met de KNNV, de vereniging voor veldbiologie.

In Nederland is veel water. Dat water is aantrekkelijk om in te zwemmen, te varen en te vissen. Omdat er ook heel veel dieren in en om het water leven, is het interessant om ook eens met een andere blik naar een sloot te kijken. Onder leiding van medewerkers van de afdeling Beheer Openbare Ruimte van de gemeente gaan in totaal 77 leerlingen op zoek naar alles wat groeit en bloeit in en langs de sloten van Heiloo. Ze gaan aan het werk met een loep, schepnetje en een emmer.

Aan de hand van een speciale schoolkrant van de KNNV worden allerlei opdrachten uitgevoerd, zoals het Wat-hoort-waar-spel. Ook wordt er meegedaan met een heus onderzoek van de KNNV: Waterbeestjes gezocht. Voor dit onderzoek wordt gezocht naar 12 soorten waterbeestjes, die met wat geluk in grote delen van Nederland te vinden zijn. Hoe schoner het water, hoe meer soorten er kunnen voorkomen. De basisschoolleerlingen uit Heiloo gaan alles wat ze vinden noteren op speciale zoekkaarten. Uiteindelijk ontdekken zij dus hoe schoon het water bij hen in de buurt is.

De werkgroep Natuur en Milieu Educatie heeft als doel het bevorderen van het natuur- en milieubesef en milieubewust gedrag bij de inwoners van Heiloo. De Werkgroep NME speelt een belangrijke rol in de milieueducatie op de basisscholen. Elke basisschool in Heiloo heeft een NME-coördinator. Elk schooljaar brengt de werkgroep een brochure uit met activiteiten in en rond Heiloo. De scholen kunnen dan zelf op activiteiten inschrijven. Eén van deze activiteiten is Waterleven.