Gemeente Zwolle

Veel overtredingen bij veiligheidscontroles in horeca


Datum uitgave: 13-06-2006
Zeventien horecabedrijven in de Zwolse binnenstad zijn zaterdag 10 juni 2006 gecontroleerd door politie, gemeente en brandweer. Bij 15 van de 17 bedrijven hing brandgevaarlijke decoratie. In vier cafés was de nooduitgang geblokkeerd. Deze overtredingen zijn ter plekke opgelost: de decoratie is verwijderd en de nooduitgangen vrijgemaakt. Kleinere overtredingen waren er ook: brandblussers die niet goedgekeurd waren, de stickers voor de brandblussers waren niet zichtbaar aangebracht of de noodverlichting deed het niet. Voor deze constateringen krijgen de ondernemers deze week een brief, om zo snel mogelijk de overtreding op te heffen.

Het aantal overtredingen verbaast de instanties, omdat de controles waren aangekondigd. De ondernemers lieten zich door de brandweermensen wel overtuigen van het belang van brandveiligheid. De controles nemen door het uitgebreide contact met de horecaondernemers meer tijd in beslag dan gepland. Er komen tijden het WK Voetbal nog twee controles, waarbij een extra controleteam wordt ingezet.

Achtergrond van de controles
Veel Zwolse cafés zijn ter ere van het WK Voetbal voorzien van versiering. Ook wordt er extra drukte verwacht, vooral tijdens en na wedstrijden van het Nederlands elftal. Daarom besteedt de gemeente tijdens het wereldkampioenschap extra aandacht aan het controleren van de veiligheid in de Zwolse horeca. Voor deze controles werkt de gemeente samen met brandweer en de politie, in zogenaamde vliegende brigades. Dit houdt in dat een korte en snelle controle wordt uitgevoerd door een aantal teams. De teams bezoeken in korte tijd een aantal horecabedrijven, op het moment dat de zaak open is voor publiek. De controleurs hebben een lijst van twintig punten, waarop wordt gecontroleerd. Op de lijst staan bijvoorbeeld alcoholverkoop aan jongeren onder de 16, de verkoop van sterke drank aan jongeren onder de 18 jaar, nooduitgangen, aanwezigheid van portiers na 3.00 uur 's nachts, aanwezigheid van brandblusmiddelen en de aanwezigheid van brandgevaarlijke decoratie.

Bron: Afdeling Communicatie