Gemeente Zwolle

Perspectiefnota 2007-2010: de basis leggen voor keuzes en verdienen


Datum uitgave: 13-06-2006
De financiële vooruitzichten van de gemeente Zwolle zijn geschetst in de Perspectiefnota 2007- 2010, maandag 12 juni 2006 vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Het is een eerste uitwerking van het collegeakkoord 'Samen voor Zwolle', dat de leidraad is voor deze collegeperiode. In de Perspectiefnota worden keuzes gemaakt voor investeringen in de stad. Bovendien wordt de basis gelegd voor het uitgangspunt 'Eerst verdienen, dan uitgeven'.
2De Perspectiefnota is op dinsdag 13 juni 2006 beschikbaar gekomen. De gemeenteraad bespreekt het document op 30 juni en 10 juli 2006.

Jaarlijks stelt de gemeente vóór de zomervakantie een Perspectiefnota vast: een meerjaren beleidsplan met een financiële vertaling. In het najaar wordt jaarlijks een concrete begroting opgesteld voor het eerstvolgende jaar. In de Perspectiefnota wordt besloten over structurele investeringen (voor 2007 en de jaren), terwijl voor andere thema's eenmalig geld is geïnvesteerd.

In deze Perspectiefnota wordt ook uitgebreid ingegaan op de inhoudelijke keuzes uit het collegeakkoord. Daarmee gaat het document allerminst alleen over het geld, maar ook over de achtergrond van financiële keuzes. Het uitgangspunt 'Samen voor Zwolle' komt hierin terug, want niet alleen de gemeente, maar vele organisaties en mensen in de stad leveren een bijdrage aan de ontwikkeling van Zwolle. Als eerste speerpunten zijn genoemd: jongeren en de relatie onderwijs-bedrijfsleven-gemeente.

Structureel: sport en brandweer
Sport en brandweer worden door burgemeester en wethouders gezien als belangrijke knelpunten die moeten kunnen rekenen op extra structurele steun: vanaf 2007 is voor beide thema´s jaarlijks ¤ 200.000,- extra beschikbaar. Voor overige knelpunten is afgesproken dat zoveel mogelijk binnen bestaande budgetten naar ruimte wordt gezocht. Daarmee wordt voorkomen dat er steeds méér initiatieven ontstaan: keuzes maken vindt het college belangrijk.

Investeren in de stad: MIP
Voor de periode 2007-2010 is aan incidenteel geld ongeveer 10 miljoen euro beschikbaar. Dit bedrag wordt verdeeld over de komende jaren. Afgesproken is dat het geld wordt besteed aan investeringen in de stad, oftewel: zaken die de stad ten goede komen en leiden tot toekomstig voordeel of vruchtgebruik. Voor dit doel is eerder het meerjaren investeringsprogramma (MIP) in het leven geroepen. Via het MIP wordt in 2007 geïnvesteerd in:
· Binnenstad, ¤ 650.000 ,-

· Wet Maatschappelijke Ondersteuning, ¤ 600.000 ,-
· Park De Wezenlanden, ¤ 450.000 ,-

· Boegbeelden van visie Zwolle Kampen Netwerkstad, ¤ 400.000 ,-
· Brandveiligheid gebouwen, ¤ 400.000 ,-

· Kunstgrasveld, ¤ 200.000,-

· Investeringsbudget Landelijk Gebied, ¤ 300.000,-
· Naheffing parkeren (t.b.v. bereikbaarheid binnenstad), ¤ 250.000,-
· Buurt-Onderwijs-Sport (BOS) projecten, ¤ 175.000,-
· IJsseldelta, ¤ 100.000,-

· Onderhoud gebouwen, ¤ 100.000,-

· Skatebanen, ¤ 75.000,-

Incidenteel bestedingsbudget
Naast het MIP maken burgemeester en wethouders ook gebruik van een incidenteel bestedingsbudget. Uit dit budget kunnen onverwachte (stimulerings)uitgaven en eenmalige uitgaven gefinancierd worden. Dat past echter niet bij het uitgangspunt van het college om jaarlijkse kosten structureel te dekken en te investeren in de stad. Daarom wordt dit budget de komende jaren afgebouwd, hoewel er altijd een buffer zal moeten blijven bestaan voor onverwachte uitgaven. Over de besteding van het incidenteel budget voor 2007 wordt in de begroting een voorstel ingediend.

Uitgangspunten
Burgemeester en wethouders houden vast aan het uitgangspunt dat de onroerende-zaakbelasting (OZB) alleen wordt verhoogd met het inflatiepercentage (2%) en niet met de toegestane extra verhoging van 0,75%. Daarnaast blijft het streven om in 2009 een sluitende meerjarenbegroting te presenteren, die in de pas loopt met de structurele inkomsten. De voorbereidingen daarvoor worden in gang gezet.

Dynamisch
Financiële overzichten blijven dynamisch. Zo studeert de gemeente nog op de uitkomsten van de zogenoemde junicirculaire (over de uitkering uit het gemeentefonds door het Rijk) en de gevolgen van de CAO voor gemeenteambtenaren. Een eerste voorzichtige conclusie is dat de effecten niet ongunstig uitpakken.

Bron: Afdeling Communicatie