Ingezonden persbericht


Persbericht

Maassluis/ Moissanes, 13 juni 2006

Nederlandse technologie in Franse biomassacentrale

Maassluis/ Moissanes (Fr) - Vandaag neemt Frankrijk een biomassa vergassingsinstallatie in gebruik waarin Nederlandse technologie een belangrijke rol speelt. Onderzoekers van ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland) hebben samen met Technisch Bureau Dahlman uit Maassluis een gasreinigingsinstallatie ontwikkeld op basis van olie: de OLGA olie-gaswasser. Deze technologie brengt exploitatie van biomassavergassingscentrales veel dichterbij.

Biomassa is één van de belangrijkste bronnen voor duurzame energie. Vergassing van biomassa bij temperaturen van 700 tot 1000 graden Celsius levert met hoog rendement duurzaam productgas op. Dit productgas is zeer geschikt voor o.a. de productie van elektriciteit en groen aardgas. De aanwezigheid van teren in het productgas is echter het grootste probleem om te komen tot commerciële toepassing. Teer kan de installaties van eindgebruikers verontreinigen en beschadigen waardoor deze minder betrouwbaar werken en veel extra onderhoud vergen. Bovendien kan teer het proceswater vervuilen. Met de Nederlandse OLGA technologie wordt de teer zo goed verwijderd dat het vergassingsgas tot onder het vriespunt kan worden afgekoeld zonder dat condensatie van teercomponenten optreedt. Met dit resultaat komen vele toepassingsmogelijkheden voor productgas dat via vergassing van biomassa is geproduceerd, binnen handbereik.

De groene elektriciteitscentrale is gebouwd in Moissanes, vlakbij Limoges in Midden-Frankrijk. Exploitatie en realisatie van het project zijn in handen van het Franse Eneria (onderdeel van de Monnoyeur Groep) en haar partner SOREA. De bouw is mogelijk gemaakt door een subsidie van de Franse overheid voor het realiseren van 6 centrales van 50 MWth die wijnresidu en afvalhout vergassen.

De unit van 4 MWth, die nu in gebruik is genomen, maakt het mogelijk om het proces aan te passen en om de prestaties van verschillende typen biomassa te verifiëren. Nederlandse partijen in de energiesector krijgen binnen afzienbare tijd een demonstratie van de resultaten uit dit project. Deze demonstratie wordt mede mogelijk gemaakt door de EOS Demo subsidie van SenterNovem.



Ingezonden persbericht