European Union



IP/06/776

Brussel, 13 juni 2006

Concentraties: Commissie keurt de verwerving van Athlon door De Lage Landen goed

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-Concentratieverordening de voorgenomen verwerving van uitsluitende zeggenschap over Athlon, een internationale aanbieder van autoleasing en autoschadeherstel, door De Lage Landen, een volledige dochteronderneming van Rabobank, goedgekeurd. De Lage Landen zal uitsluitende zeggenschap verwerven door middel van een openbaar bod. De Commissie heeft geconcludeerd dat de transactie de daadwerkelijke mededinging op de markt van de Europese Economische Ruimte (EER) of een wezenlijk deel daarvan niet aanzienlijk zal belemmeren.

De Lage Landen is een internationale aanbieder van activafinanciering en vendor finance, en is een volle dochter van Rabobank, een Nederlandse coöperatieve bankorganisatie. De Lage Landen is, via haar dochteronderneming De Lage Landen Translease, actief in de Nederlandse leasesector van auto's en bedrijfswagens.

Athlon is een internationale aanbieder van operationele full service autoleasing en autoschadeherstel, met focus op de zakelijke markt. De onderneming is actief in zes landen: Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Spanje.

De voorgenomen verwerving zou tot overlappende activiteiten leiden op de markt van wagenparkleasing en -beheersdiensten in Nederland. Na een onderzoek te hebben ingesteld is de Commissie evenwel tot de conclusie gekomen dat de voorgenomen transactie geen aanleiding zal geven tot mededingingsbezwaren omdat het gezamenlijke marktaandeel van de partijen op de Nederlandse markt niet groot genoeg is om de markt te beïnvloeden en er een aantal feitelijke of potentiële concurrenten op dezelfde markt in Nederland actief zijn.