Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwegein, 13 juni 2006

Innovatieve maakindustrie in Nederland houden en versterken

Actieplan Metaal voor Tweede Kamerverkiezingen

In aanloop naar de Verkiezingen van mei 2007 heeft de Koninklijke Metaalunie een actieplan opgesteld. Doel is: de innovatieve maakindustrie in Nederland houden en versterken. Daarvoor moet de lastendruk omlaag en moet arbeid flexibeler worden. Daarvoor moet de kwaliteit van het beroepsonderwijs flink omhoog. Daarvoor vraagt de Metaalunie om specifieke oplossingen voor het industriële midden- en kleinbedrijf. Dit staat in het actieplan dat de Metaalunie 8 juni heeft besproken in de Tweede Kamer.

Niet-productieve activiteiten vreten aan het concurrentievermogen van Nederland. Vooral het industriële mkb heeft daar veel last van. Maar liefst tien keer (!) meer dan het grootbedrijf. Wij praten dan vooral over administratieve lasten. De Metaalunie wil een einde maken aan deze ongelijkheid. Waar kleine maakbedrijven relatief meer nalevingkosten en administratieve lasten hebben dan een groot bedrijf, moeten deze met voorrang méér omlaag. Werk met vrijstellingen voor het mkb, zoals de mkb-vrijstelling in het jaarrekeningrecht.

De Nederlandse economie zucht ook onder een inflexibele arbeidsmarkt. Het ontslagrecht kan de smeerolie van het economische mechaniek zijn. Nu komen ouderen en kansarme jongeren niet aan de slag. De Metaalunie wil de CWI-toets - onder voorwaarden - laten vervallen. Die voorwaarden zijn: ontslag om bedrijfseconomische redenen, beide partijen stemmen in met ontslag en de werknemer ontvangt een terugkeergarantie. De Metaalunie is nadrukkelijk geen voorstander van wettelijk genormeerde hoge vergoedingen als compensatie voor een soepeler ontslag.

Vooral in het beroepsonderwijs is de toenemende ongelijkheid in de maatschappij zichtbaar. In de grote steden verlaat de helft van de studenten de opleiding zonder diploma. De oplossing voor dit sociale probleem is: een véél beter beroepsonderwijs. In de tussentijd moeten ondernemers in Europa goede vakmensen kunnen werven. De Metaalunie pleit er daarom voor de toelatingsregeling te versoepelen voor gekwalificeerde medewerkers voor alle technische functies en beroepen. Nu beperkt de overheid zich tot vijf sectoren die versneld open gaan voor medewerkers uit de 'nieuwe' EU-landen. De Metaalunie had deze regeling graag industriebreed gezien.

De Koninklijke Metaalunie is met 12.000 leden de grootste organisatie voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 17 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan zo'n 135.000 mensen.