Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-312       |
|                                            |Arnhem|13 juni 2006   |
|                                            |,     |               |
Onderzoek naar opvangmogelijkheden ex-ama's GS werken sociale moties en amendementen PS tijdens Voorjaarsnota uit

De provincie gaat met de Gelderse steden overleggen over de mogelijke opvang en begeleiding van uitgeprocedeerde jonge asielzoekers (ex-ama's). Provinciale Staten hebben Gedeputeerde Staten in een motie tijdens de Voorjaarsnota gevraagd een voorstel te formuleren voor de opvang en ondersteuning van ex-ama's. In Gelderland leven enkele honderden jonge asielzoekers zonder verblijfstitel, zij krijgen geen leefgeld meer van het Rijk en dreigen zo op straat, in de criminaliteit of prostitutie te belanden. Terugkeren naar het land van herkomst kunnen of willen ze niet.

GS hebben hun licht opgestoken bij de provincies Utrecht en Overijssel waar ex-ama's al langer worden opgevangen en ondersteund door projecten vanuit de stichting Vluchtelingenwerk. De aanpak richt zich vooral op het binden van de jonge asielzoekers door het tijdelijk verstrekken van leefgelden om te voorkomen dat de jongeren gaan zwerven, opvang en begeleiding in huiskamerprojecten en begeleiding bij terugkeer naar land van herkomst. Er zijn in Gelderland ongeveer 210 ex-ama's. Volgens Vluchtelingenwerk zijn het er zelfs ongeveer 650. Daarvan verblijven de meesten in Nijmegen, Arnhem, Ede/Wageningen en Doetinchem. GS hebben op basis van de ervaringen in de aangrenzende provincies een globale raming gemaakt van de kosten voor opvang en begeleiding in Gelderland; 1,2 miljoen euro per jaar. In Utrecht en Overijssel nemen de gemeenten 90% van de kosten voor hun rekening. GS zullen met de betrokken Gelderse gemeenten nagaan welke problemen er spelen en welke inzet de gemeenten zelf willen leveren en welke ondersteuning zij daarbij van de provincie verwachten.

Mogelijke precedentwerking bij subsidie aan hospice De uitvoering van een amendement van Provinciale Staten waarin wordt voorgesteld de Stichting Hospice Nijkerk en Omstreken 90.000 euro subsidie te geven, kan mogelijk als precedent werken voor andere hospices, aldus een reactie van GS. Een hospice is een zorginstelling voor stervensbegeleiding. Het beleid van de provincie is gericht op het stimuleren en faciliteren van vernieuwingen in de palliatieve (terminale) zorg door diverse projecten te subsidiëren. Het gaat dan om tijdelijke subsidies voor proceskosten. Het is niet de taak van de provincie start- of verbouwingssubsidies te geven of om bij te dragen aan de exploitatie van palliatieve instellingen. Dat zou ook in strijd zijn met de Subsidieregeling Sociaal beleid Gelderland 2004.

Eerder heeft de provincie behalve van Hospice Nijkerk ook van hospice Brummen het verzoek gekregen voor een bijdrage in de verbouwingskosten. Van vier andere instellingen voor palliatieve zorg zijn ook soortgelijke aanvragen ontvangen en afgewezen. Het Platform Palliatieve Terminale Zorg Gelderland geeft advies over subsidieaanvragen. Het platform komt in september met een voortgangsrapportage 2004-2006 op basis waarvan het beleid voor 2007/2008 wordt bepaald. GS zullen PS daar na de zomer over informeren en daarin het amendement en de mogelijke precedentwerking betrekken.

Stimulans voor Eigen Kracht Conferenties Provinciale Staten hebben in een amendement 100.000 euro beschikbaar gesteld voor het uitvoeren van Eigen-kracht Conferenties. In zo'n conferentie wordt samen met de familie en het sociaal netwerk gezocht naar concrete oplossingen voor problemen binnen een gezinssituatie. PS willen met de toepassing van Eigen-kracht conferenties het preventief jeugdbeleid in de Gelderse gemeenten versterken. Een experiment met Eigen-kracht conferenties in Gelderland is succesvol verlopen. In 25 onderzochte Eigen-kracht conferenties bleken familie en netwerk in staat om een plan voor de toekomst van de kinderen te maken. GS geven uitvoering aan dit amendement door de methode actief onder de aandacht van gemeenten te brengen, maar willen niet de indruk wekken dat de provincie de conferenties blijvend zal financieren. Daarom stellen GS voor geïnteresseerde gemeenten de eerste twee conferenties gratis aan te bieden en aan de volgende twee gedeeltelijk bij te dragen. Op deze manier kunnen in 2006 een tiental gemeenten worden ondersteund bij het invoeren van de methode. Eind 2006 worden de resultaten geëvalueerd en wordt beoordeeld of de stimuleringsmaatregel voor meer Gelderse gemeenten moet gelden.