Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 13 juni 2006 060613R

Inspraak op regels maatschappelijke ondersteuning

Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen heeft de regels opgesteld die straks bepalen of iemand recht heeft op huishoudelijke hulp of hulpmiddelen. De verantwoordelijkheid voor de huishoudelijke hulp verhuist per 1 januari van het Rijk naar de gemeenten. De gemeenteraad besluit in september over deze regels.

Op 1 januari 2007 treedt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in werking. De wet heeft tot doel dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en deelnemen aan de samenleving en zo de regie over hun eigen leven kunnen houden. Kwetsbare mensen moeten daarbij een steuntje in de rug krijgen. Het beleid dat hiervoor nodig is, kan het best dicht bij de burger worden uitgevoerd, door daarvoor goed toegeruste gemeenten.

In de Wmo worden verschillende bestaande wetten gebundeld: de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg), de Welzijnswet en een deel van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Die eerste twee voert de gemeente al uit. Op het terrein van de huishoudelijke verzorging en de openbare geestelijke gezondheidszorg krijgen gemeenten nieuwe taken.

De Wmo wordt geen voorzieningenwet. Dat betekent dat er geen automatisch recht bestaat op een voorziening of zorg. De Wmo gaat uit van het "compensatiebeginsel". Dit verplicht gemeenten om beperkingen te compenseren die iemand ervaart bij het voeren van een huishouden, bij het ontmoeten van mensen of in het zich verplaatsen. De gemeente kijkt samen met de cliënt welke voorzieningen en hulpmiddelen nodig zijn om de hindernissen weg te nemen. Het gaat daarbij om hindernissen in en om het huis, in het plaatselijk vervoer en in het sociale verkeer.

Wanneer en op welke manier de burger ondersteuning kan krijgen, staat vastgelegd in de nota en de verordening Individuele voorzieningen Wmo. Het gaat hierbij om de voorzieningen uit de Wvg (rolstoelen, woningaanpassing en vervoersvoorziening) en de huishoudelijke hulp. De gemeente kan de ondersteuning regelen voor de klant, maar de klant kan dat ook zelf doen met een eigen budget, het zogenaamde persoonsgebonden budget. Uitgangspunt is om het bestaande voorzieningenniveau in stand te houden en alleen te wijzigen als dat om wettelijke of budgettaire redenen noodzakelijk is. Pas als duidelijk is hoeveel geld het Rijk precies beschikbaar stelt, wil het college het pakket aan voorzieningen vaststellen.

In de praktijk verandert er weinig voor mensen met een Wvg-voorziening. Zij blijven deze via de gemeente krijgen. De huishoudelijke hulp wordt voortaan aangevraagd bij en ingekocht/beschikbaar gesteld via de gemeente. Dat is nu nog het CIZ en het Zorgkantoor.

De gemeente gaat de huishoudelijke verzorging volgens daarvoor geldende Europese regels aanbesteden. De huidige leveranciers van thuiszorg, waarvan de Zorggroep Zuid Gelderland de grootste is, kunnen meedingen naar de opdracht. De gemeente kan niet garanderen dat mensen hun bestaande hulpverlener houden. Burgers kunnen wel uit verschillende aanbieders kiezen.

Burgemeester en wethouders hebben de (concept-)nota en de (concept-)verordening vrijgegeven voor de inspraak. Tot 11 juli hebben inwoners van Nijmegen de gelegenheid op de voorstellen te reageren. Na de inspraakperiode zal het voorstel worden aangepast en aangeboden aan de gemeenteraad. In september stelt de gemeenteraad de beleidsnota en de verordening vast, onder voorbehoud van goedkeuring van de wet door de Eerste Kamer. Die wordt verwacht op 27 juni aanstaande. De nota en de verordening liggen ter inzage in het gemeentelijk informatiecentrum Open Huis en zijn te vinden op www.nijmegen.nl.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Inspraak op regels maatschappelijke ondersteuning, doorkiesnummer 2382