Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 13 juni 2006 060613R

Gesubsidieerde arbeid weer in gemeentelijk beheer

De gemeente Nijmegen gaat de komende jaren de begeleiding van mensen met een gesubsidieerde baan die gericht is op reïntegratie, in eigen beheer uitvoeren. Het werk verschuift van de stichting Uitzicht naar de eigen gemeentelijke organisatie. De gesubsidieerde arbeid gericht op participatie blijft wel uitbesteed.

Bij gesubsideerde arbeid die gericht is op terugkeer op de arbeidsmarkt gaat het om werkervaringsaanbanen voor mensen met een uitkering met de bedoeling dat zij daardoor een reguliere baan vinden. Veel gemeenten hebben gesubsidieerde arbeid uitbesteed aan (commerciële) reïntegratiebedrijven of aan bijvoorbeeld een Sociale Werkvoorziening. Nijmegen heeft besloten dit niet te doen. Belangrijkste reden hiervoor is de continuïteit. Reïntegratiebedrijven bieden niet altijd het gewenste resultaat. Het verbreken van de samenwerking met een reïntegratiebedrijf, zou ook de opgebouwde relaties met werknemers en werkgevers doen eindigen. Ander argument is dat de gemeente de afgelopen jaren veel ervaring heeft opgedaan met de uitvoering van gesubsidieerde arbeid door 'eigen ambtelijk personeel'. Er is veel expertise opgebouwd op het gebied van plaatsen en begeleiden van gesubsidieerde arbeidskrachten. Bij uitbesteding bestaat het risico dat deze kennis, vaardigheden en netwerken verloren gaan. De banen gericht op reïntegratie zijn meestal tijdelijk, bedoeld voor mensen met een uitkering die perspectief hebben op reguliere baan. De begeleiding bestaat vooral uit training van de kandidaat en bemiddeling naar regulier werk.

Het personeel van de stichting uitzicht is in dienst van de gemeente Nijmegen. Hun dienstverband met de gemeente blijft in stand en rechtpositioneel treden er geen wijzigingen op.

De begeleiding van mensen naar gesubsidieerde arbeid, gericht op participatie, wordt wel uitbesteed.

De banen gericht op participatie zijn bedoeld voor mensen waarvan wordt verwacht dat zij niet meer terecht kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Bij hen gaat het meedoen in de samenleving en voorkomen van sociaal isolement. Participatiebanen zijn banen bij instellingen die een bijdrage leveren in de stedelijke, sociale infrastructuur. De klanten die in aanmerking komen voor een participatiebaan hebben vaak psychische, fysieke of sociale beperkingen. Zowel de instelling als de klant met een participatiebaan worden intensief begeleid. Dat vergt een grote mate van kennis en vaardigheden op het gebied van hulpverlening- en individuele coachingsaspecten. Deze specifieke deskundigheid is bij de gemeente niet in huis.

Daarom blijft de toeleiding naar participatiebanen uitbesteed. Nu wordt dit al jaren verzorgd door de Stichting Wijkwerk.Tot 2010 hoopt het college 250 participatiebanen te creëren. De gemeente moet dit werk aanbesteden. De Stichting Wijkwerk kan voor deze opdracht in de aanbesteding meedoen.

De gemeenteraad beslist eind juni over het voorstel van het college.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marij Delissen, doorkiesnummer 2382