Persbericht
Afdeling Communicatie
nummer: 115
datum: 12 juni 2006
Amersfoort bereidt zich voor op invoering Wmo
Zorgvuldig en stapsgewijs. Op deze manier geeft de gemeente Amersfoort vorm aan de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Om dit te bereiken heeft het college van B&W een aantal uitgangspunten voor de invoering van deze nieuwe wet vastgesteld. Belangrijk vertrekpunt is om voor cliënten een naadloze overgang te realiseren van de huidige situatie naar de Wmo.
Amersfoort streeft ernaar dat cliënten geen hinder ondervinden van de invoering van de Wmo. Daarmee wil het college ervoor zorgen dat cliënten die nu aanspraak maken op bepaalde voorzieningen, straks in principe dezelfde behandeling krijgen onder de Wmo.
Openbare aanbesteding voor hulp bij het huishouden
Een van de nieuwe Wmo-taken voor de gemeente is het organiseren van de hulp bij het huishouden. Deze wordt nu nog gefinancierd uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De gemeente is verplicht om de hulp bij het huishouden Europees aan te besteden. Om burgers een keuze te kunnen bieden uit organisaties waar zij de hulp afnemen, wil Amersfoort een raamovereenkomst sluiten met minimaal drie aanbieders.
Persoonsgebonden budget
De Wmo stelt een persoonsgebonden budget (pgb) verplicht als keuzemogelijkheid naast zorg in natura. Een pgb is een geldbedrag waarmee mensen zelf zorg, hulpmiddelen of begeleiding kunnen inkopen. Voor de bepaling van de hoogte van het pgb wil het college aansluiten bij de landelijke richtlijnen. Mensen met een pgb zijn straks vrij om hun zorg in te kopen bij wie zij willen, daar worden geen kwaliteitseisen aan gesteld. Of pgb-houders hun budget inderdaad besteden aan zorg, zal steekproefsgewijs worden gecontroleerd.
Burgerparticipatie
De wet verplicht de gemeente om bij het vaststellen van het Wmo-beleid burgers en instellingen actief te betrekken. Amersfoort gaat dit doen in de tweede fase van de invoering van de Wmo in 2007. In het overgangsjaar 2007 zal de gemeente samen met burgers en instellingen het Wmo-beleid verder inkleuren en vastleggen in een vierjarig beleidsplan. Het college wil, hierop vooruitlopend, eind 2006 een Wmo-adviesraad oprichten die toeziet op de invoering van de Wmo en adviseert bij het opstellen van de verordening burgerparticipatie.
De uitgangspunten voor de invoering van de Wmo worden volgende week ter peiling voorgelegd aan de gemeenteraad.
Informatie: Joyce de la Croix, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs, telefoon 469 45 04, e-mail jec.delacroix@amersfoort.nl
---- --
Gemeente Amersfoort