Inzameling afgedankte electrische apparatuur efficiënter

Nvmp

PERSBERICHT
Zoetermeer, 13 juni 2006

Schaalvoordelen door wetswijzigingen
INZAMELING AFGEDANKTE ELEKTRISCHE APPARATUUR EFFICIENTER

De Stichting Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten (NVMP), bekend van de verwijderingsbijdrage, heeft haar inzamelingsstructuur herzien. Nieuwe wetgeving maakte dat mogelijk. Een openbare inschrijving leverde vijf private en publieke partners op die vanaf 1 mei samen een landelijk dekkende structuur verzorgen. Dit netwerk is nu in staat per locatie vijf maal zoveel apparatuur te verwerken als voorheen, tegen beduidend lagere kosten.

De NVMP dankt haar bestaan aan de wetgeving die producenten en importeurs van elektrische apparaten begin 1999 wettelijk verantwoordelijk maakte voor het milieuvriendelijk inzamelen en verwerken van afgedankte apparatuur.
Al snel werd duidelijk dat alleen een collectieve regeling werkelijk soulaas bood, en binnen relatief korte tijd lukte het om in Nederland een inzamelstructuur op te zetten inclusief een financiële onderbouwing door middel van een verwijderingsbijdrage. De detaillist functioneerde daarbij als scharnierpunt: niet alleen inde hij de verwijderingsbijdrage van de consument, hij nam ook de afgedankte apparatuur weer in en leverde die af op een lokaal overslagpunt, dat niet verder dan 20 km van de winkel verwijderd was. Die voorwaarde maakte het noodzakelijk een breed landelijk netwerk op te zetten van overslagpunten, waar de afvalstromen bijeenkwamen en na sortering werden afgevoerd naar recyclingbedrijven.

Landelijk dekkend systeem
Dit systeem geldt inmiddels als succesvol, zeker in vergelijking met andere Europese landen. Zo zamelde de NVMP vorig jaar in totaal 72.437 ton aan afgedankte apparaten in. Maar nieuwe wetgeving nam intussen de noodzaak van een breed landelijk netwerk weg: inmiddels is namelijk elke gemeente verplicht zélf apparatuur van detaillisten in te nemen, met een maximum van zeven grote apparaten per keer. Nu een fijnmazig netwerk van overslagpunten niet langer noodzakelijk is, heeft de NVMP onlangs haar inzamelingsstructuur aangepast. Op basis van een offerteaanvraag, waarvoor zowel bestaande overslagstations als private ondernemingen zich konden inschrijven, zijn vijf partijen geselecteerd die samen een landelijk dekkend systeem kunnen verzorgen.

Efficiënte en kostenbewuste partners
Sinds begin vorige maand is de nieuwe inzamelstructuur een feit. De vijf contractpartners, een evenwichtige mix van de best presterende oude centra en enkele nieuwe aanbieders, beheren samen vijftien regionale sorteercentra door het land. Zij verzorgen het aanleveren van containers, waarin de consument zijn goederen kan plaatsen, bij een gemeentelijke milieustraat, halen die kosteloos weer op en sorteren de goederen uit. Alle apparatuur, radio, TV, wasmachines, koelkasten, kleine huishoudelijke apparaten maar ook computers en professionele apparaten, worden conform de voorschriften verwerkt. Omdat nu exclusief wordt gewerkt met de meest efficiënte en kostenbewuste partners en er bovendien sprake is van evidente schaalvoordelen, kan vanaf nu naar schatting het vijfvoudige per locatie aan volume worden verwerkt tegen een duidelijk lagere prijs. Daarmee blikt de NVMP in de toekomst, want er is nog een stuwmeer aan apparaten in de markt aanwezig die de komende jaren ingezameld en verwerkt moeten worden. In Brussel staat de zichtbare verwijderingsbijdrage onder druk: die zal over enkele jaren niet meer toegestaan zijn. Efficiënte verwerking én een laag kostenniveau is dus van groot belang om milieuverantwoorde verwerking ook straks te kunnen blijven garanderen.

EINDE BERICHT

Noot aan de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Stichting NVMP
Carla Bakker, woordvoerder
Boerhaavelaan 40
2713 HX Zoetermeer
cba@fme.nl
Tel. 079 3531347
Fax 079 3531365

www.nvmp.nl

Over NVMP
De Stichting Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten (NVMP) is opgericht op initiatief van de Vereniging FME-CWM (de werkgeversorganisatie voor de metalektrosector). De Stichting NVMP is in opdracht van diverse productstichtingen verantwoordelijk voor de uitvoering van de collectieve mededelingen die door deze stichtingen naar aanleiding van het Besluit beheer elektrische en elektronische apparatuur bij VROM zijn ingediend en door VROM zijn goedgekeurd.

De Stichting NVMP verzorgt:

- De landelijke inzameling van afgedankte consumentenapparatuur en professionele apparatuur

- De milieuvriendelijke recycling van deze afgedankte producten
- De financiële administratie van het totale project
- De monitoring en rapportage naar het ministerie van VROM
- De communicatie met producenten, importeurs, detailhandel, consumenten, gemeenten, transporteurs en verwerkers

Over de verwijderingsbijdrage
Het systeem van inzameling en milieuvriendelijke verwerking (recycling) wordt in Nederland gefinancierd door middel van een zichtbare 'heffing' op de aanschaf van (bepaalde) nieuwe apparatuur. Producenten en importeurs dragen deze verwijderingsbijdrage via de NVMP af. Die zorgt vervolgens voor de inzameling en verwerking van alle afgedankte apparatuur (dus ook de apparatuur waarvoor geen verwijderingsbijdrage hoeft te worden betaald of die al op de markt was voordat het systeem in werking trad).

Dit systeem heeft drie grote voordelen:


- Het doet recht aan het beginsel 'de vervuiler betaalt'. Hoewel wettelijk de producent/importeur verantwoordelijk is voor het inzamelen van afgedankte apparaten, is het uiteindelijk altijd de consument die betaalt.

- Het werkt niet verstorend op de winkelprijzen. Een bijdrage die is 'versleuteld' in de winkelprijzen zal automatisch een onderdeel worden van een concurrerende prijsstelling. De verwijderingsbijdrage is 'neutraal' en voor iedere detaillist een vast gegeven.
- Het bevordert het bewustzijn bij de consument. Een kapot apparaat kan worden gerecycled en moet op een verstandige manier worden afgedankt.