Provincie Utrecht

Provincie en LTO geven extra impuls aan versterking duurzame landbouw

13-6-2006 -

De Provincie Utrecht en de land- en tuinbouworganisatie LTO Noord geven een extra impuls aan de landbouwstructuurversterking door duurzame landbouw te stimuleren en de externe productieomstandigheden van bedrijven te verbeteren. Provinciale Staten van Utrecht hebben hiervoor 750.000 euro beschikbaar gesteld.

De extra impuls is nodig omdat er in 2006 knelpunten dreigden te ontstaan bij het verbeteren van de landbouwstructuur binnen een aantal gebiedsgerichte en landinrichtingsprojecten. Het beschikbare geld moet worden besteed aan maatregelen die de landbouwstructuur versterken, waaronder (vrijwillige) kavelruil met ondersteuning van een kavelruilcoordinator, kavelaanvaardigswerken en boerderijverplaatsingen. In het Landbouwoverleg is afgesproken dat de provincie en LTO gezamenlijk optrekken voor de aanwending van deze middelen.

Door LTO en de provincie is een uitgebreide inventarisatie gemaakt van projecten die de duurzame landbouw stimuleren en de externe productieomstandigheden voor bedrijven verbeteren. Dit zijn vooral (gebiedsgerichte) projecten Groenraven Oost, Landinrichting Utrecht West, Noorderpark, Langbroekerwetering, De Venen en de Gelderse Vallei. De inventarisatie is een continue activiteit.

Door de samenwerking van de provincie en LTO zijn inmiddels veel projecten aangemeld. De kavelruilprojecten Reyerscop en Nieuw-Wulven zijn in uitvoering. Daarnaast is een aantal kavelruilprojecten in voorbereiding zoals Eemland en Gelderse Vallei. Op dit moment worden ook twee boerderijverplaatsingen onderzocht. Ook worden maatregelen voor landbouwstructuur- verbetering in de Venen en in het Kromme Rijngebied ter hand genomen. Het is nog steeds mogelijk nieuwe projecten aan te melden.