TNS NIPO

Foto

Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

12 juni 2006

Levensloopregeling slaat niet aan

Uit een recente trendmeting van TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws blijkt dat slechts vijf procent van de Nederlandse werknemers gebruik maakt van de levensloopregeling. Werknemers zien weinig voordeel in deze regeling. Ze hebben bovendien weinig vertrouwen in de resultaten op de langere termijn: laat de overheid de voorwaarden intact en kan men het verlof te zijner tijd ook echt opnemen?

Bekendheid van de levensloopregeling licht toegenomen Voor 59 procent van de Nederlanders is nu wel duidelijk wat een levensloopregeling voor ze kan betekenen. Dat was in december 2005 nog 45 procent; een duidelijke en significante stijging. Van de werknemers in loondienst - degenen voor wie de levensloopregeling bedoeld is - zegt tweederde te weten wat de regeling voor ze kan betekenen.

Slechts weinigen ondernemen actie
Men is dus redelijk op de hoogte van de betekenis van de regeling, maar dit leidt nauwelijks tot actie. Slechts één op de tien is inmiddels tot actie overgegaan. Voor het merendeel van hen bestond dit uit het aanvragen van informatie, of erover praten met een leidinggevende.

Uiteindelijk blijkt vijf procent van de beroepsbevolking van achttien jaar en ouder gebruik te maken van de levensloopregeling. Het ziet er niet naar uit dat daar dit jaar nog veel verandering in gaat komen.

Slechts een kwart kent de nieuwe datum: 1 juli
Van degenen die van plan zijn mee te doen aan de levensloopregeling, weet slechts 27 procent dat 1 juli 2006 de nieuwe datum is tot wanneer men de levensloopregeling nog kan regelen. Ruim de helft (53%) weet helemaal geen datum te noemen en vijftien procent denkt dat het nog tot 1 januari 2007 kan.

C5361 | TNS NIPObase CASI | Het veldwerk vond plaats van 31 mei tot en met 5 juni 2006. In totaal zijn 1.339 werkende Nederlanders, behorend tot het Leven-in-Nederland-forum (n=1.339) ondervraagd.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO/ RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24).