Ingezonden persbericht
persinformatie
Topomzet in mei voor bloemenveilingen
De gezamenlijke bloemenveilingen in Nederland hebben in mei een omzet behaald van 495 miljoen euro. Dit is een stijging van 20,8% ten opzichte van mei 2005. Met name de gestegen prijzen die voor de producten werden betaald, stuwde de omzet de hoogte in. Gemiddeld werd 38 cent betaald. Vorig jaar was dit nog 32 cent. Ook de aanvoer liet, voor het eerst dit jaar, een stijging zien. Deze stijging bedroeg 2,7%. Met name de typische bloemendagen in de diverse landen hadden een positieve invloed op de omzet. Het mooie weer aan het begin van de maand zorgde er voor dat de aanvoer in die weken hoger was dan een jaar eerder. In de tweede helft van de maand was er een relatief koudere periode. Dit weertype droeg er aan bij dat de vraag naar snijbloemen goed bleef. Tot slot had het aantal veildagen invloed op de cijfers. Er waren 2 veildagen meer dan in mei 2005.
Tot en met mei bedroeg de veilingomzet 1.971 miljoen euro. Een omzetstijging van 6%. Wel werd er ten opzichte van de eerste 5 maanden van vorig jaar minder aangevoerd. Met een aanvoer van 6,3 miljard stuks betekende dit een daling van 1,7% ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde prijs steeg 2 cent tot 31 cent gemiddeld. Dit blijkt uit recente cijfers van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN).
Snijbloemen
De omzet van snijbloemen bedroeg 277 miljoen euro. Dit was een stijging van 19,3% ten opzichte van mei vorig jaar. De aanvoer van snijbloemen bedroeg ruim 1,1 miljard stelen, een toename van 1,5%. De gemiddelde prijs lag 4 cent hoger en eindigde op 25 cent.
. Bij de rozen lag het groeipercentage van de omzet net iets hoger dan dat van de totale snijbloemengroep. Er werd 19,8% meer omgezet. Dit was in zijn geheel toe te schrijven aan een toename van de gemiddelde prijs. Deze steeg van 22 naar 27 cent gemiddeld. Eigenlijk groeide de afgelopen maand alleen de aanvoer van grootbloemige rozen van met name buitenlandse afkomst. De aanvoer van kleinbloemige rozen maar ook van de trosrozen namen sterk af waardoor de totale rozenaanvoer 3,3% afnam. Alle drie de productgroepen profiteerden van deze ontwikkeling. Bij alle drie steeg namelijk de gemiddelde prijs.
. Lilium behaalde een kwart meer omzet. De omzet bedroeg 19 miljoen euro. Net als bij de rozen kwam de omzettoename door een stevige stijging van de gemiddelde prijs tot stand. Bij alle vier de Lelie-types nam de gemiddelde prijs toe. Ook de omzet steeg bij 3 van de 4 types. Alleen door de 40% mindere aanvoer van de Aziatische types kwam de omzet, ondanks een stijging van de gemiddelde prijs, onder die van een jaar eerder te liggen. Bij de longiflorum typen daalde de aanvoer met ruim 25%. Slechte prijzen in het verleden waren hiervan de oorzaak. Van dit type zal de aanvoer dit jaar vermoedelijk ook niet groeien. De aanvoerstijging van 23,3% van de gewilde LA-types kon de totale aanvoerontwikkeling van lelies echter niet boven nul tillen. Temeer omdat de aanvoer van grootste groep, de Orientals types, nagenoeg onveranderd bleef. Goede vraag uit Oost-Europa en de brede gebruiksmogelijkheden van de lelie bleken positieve punten voor dit product in mei.
. Het seizoen voor Paeonia is, alhoewel enkele weken later dan in 2005, in alle hevigheid los gebarsten. De aanvoer van dit product steeg in mei mede door uitbreidingen in kasteelt en import met ruim 31%. Ondanks deze aanvoertoename kon de markt dit product goed verkopen. Het assortiment is volop in ontwikkeling. Vroege soorten komen ook beter beschikbaar waardoor de handel hier ook goed mee uit de voeten kan. De goede vraag naar dit product bleek uit de gestegen gemiddelde prijs voor dit product. Er werd 5 cent meer betaald dan een jaar eerder. Er werd 60 cent afgerekend.
Kamerplanten
De omzet van kamerplanten steeg 21,7% tot een kleine 132 miljoen euro. De aanvoer nam toe met 8,4% tot bijna 82 miljoen stuks. De gemiddelde prijs lag 18 cent boven het niveau van mei 2005 en klom van E1,45 naar E1,63.
. Hydrangea werd opvallend goed verkocht ondanks een stijging van de aanvoer van 24,5%. De gemiddelde prijs van deze typische moederdagplant steeg met 10 cent tot E2,65 en is hiermee bijna weer gelijk aan die van mei 2003 toen E2,72 werd betaald. De omzettoename bedroeg ruim 30%.
. De pot-rozen werden in mei goed betaald. Net als de Hydrangea is ook dit product zeer geschikt om met moederdag te geven. De 14% ruimere aanvoer kon dan ook makkelijk worden opgevangen door de handel. Met een prijsstijging van 23 cent kwam de gemiddelde prijs uit op E1,64.
. Zantedeschia overtrof zelfs de Phalaenopsis als het gaat om het omzetgroeipercentage. De groei bij Zantedeschia was 57,5% terwijl die van Phalaenopsis 'beperkt' bleef tot 33,6%. De omzet groeide voor de pot-calla naar 3,4 miljoen euro. Dit is natuurlijk bij lange na niet de omzet van Phalaenopsis maar de groei is indrukwekkend. Jammer genoeg bleef de gemiddelde prijs niet zoals bij Phalaenopsis op niveau. Er werd 24 cent minder betaald dan een jaar eerder. Maar dat dit relatief nieuwe product aan een stevige opmars bezig is moge duidelijk zijn.
. Naast alle opvallende cijfers van met name de bloeiende planten viel in de top 10 ook de omzetgroei van Ficus als groene plant op. De aanvoer van dit product steeg met ruim 21% tot 2,1 miljoen stuks. De gemiddelde prijs moest hierdoor wel 4 cent zakken maar de omzet klom wel 18,3% tot 3,5 miljoen euro.
Tuinplanten
De tuinplanten hadden door het aanhoudende koude weer een slechte start van het seizoen. De tuinplantenmarkt heeft zich echter wonderwel kunnen herstellen want de cijfers voor deze piekmaand laten een veel positiever beeld zien. De omzet steeg namelijk met 24,3%. De totale omzet bedroeg 86 miljoen euro. De aanvoer steeg met 10,1% en de aanvoer bedroeg een kleine 123 miljoen stuks. De gemiddelde prijs steeg 9 cent tot 73 cent.
. Het belangrijke product Pelargonium werd 8% meer aangeboden. Dit was geen probleem voor de afnemers van deze producten. Er bleek voldoende vraag uit de markt. De gemiddelde prijs steeg met 6 cent tot 57 cent. De omzet nam toe met 22,8%.
- einde persinformatie -