Ingezonden persbericht
debaliepersbericht
Amsterdam, 12 juni 2006
Directie De Balie zoekt ongelijkgestemden
De directie van politiek en cultureel centrum De Balie in Amsterdam presenteert haar honderd-dagen brief. De Balie wordt hierin neergezet als huis van ongerijmde ontmoetingen, als uitvalsbasis voor maatschappelijke initiatieven en als thuisbasis voor artistieke exercities.
Centraal staan thema's als globalisering en duurzaamheid, de tweedeling tussen mensen met en mensen zonder sociaal kapitaal, de beeld- en mediacultuur en mediakunst- en kritiek, info-politics, en via het platform Zina culturele activiteiten voor vrouwen en jongeren met een islamitische achtergrond.
De redactie, het team van programmamakers in De Balie is recentelijk versterkt met Richard de Boer als researcher info-politics, hij is publicist en afkomstig van V2 in Rotterdam, Nat Muller voor mediakunst en mediakritiek, zij is als curator werkzaam en doceerde nieuwe mediatheorie en elektronische kunst aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en aan Lebanese American University in Beirut (LB).
Voor de reeks How Globalised are you is Bahram Sadeghi aangetrokken, publicist en programmamaker, o.a. voor de VPRO (Levy & Sadeghi). Vanaf 1 september is er een nieuwe programmamaker politiek Wilbur Perlot, die na rurale ontwikkelingsstudies in Wageningen werkzaam was bij het Clingendael International Energy Programme.
Doel is het team verder te versterken met een programmamaker grootstedelijke vraagstukken en een uitvoerend producent.
De financiële situatie van De Balie is gezond, al blijft De Balie voor haar activiteiten afhankelijk van projectsubsidies. Volgende opdracht (en vooral: kans) voor De Balie is het aanpakken van het groot onderhoud en de verbouwing van het pand. De Balie vraagt daarom ondermeer het Stadsdeel Centrum vaart te maken met reparatie van een buitenmuur en riool en vraagt van Centrale Stad een budget om verbouwing te onderzoeken.
De Balie trapt een uit zijn voegen barstend seizoen af op 1, 2 en 3 september met Het Publieke Verlangen, een veelzijdig weekend over de publieke cultuur: van een Permanent Breakfast op het Leidseplein tot debatten over open source en open kennis; van het fenomeen issue-politics, tot een radioballet in de buitenlucht.