Ingezonden persbericht


Persbericht, 12 juni 2006 2006/21

Evenement 'De zomer van huwelijk en geboorte' in Zuiderzeemuseum

DE ZOMER VAN HUWELIJK EN GEBOORTE

Beleving en ervaring tijdens zomerevenement in het Zuiderzeemuseum

Huwelijk en geboorte zijn echte familiegebeurtenissen en worden dan ook vaak uitgebreid gevierd met familie en vrienden. De gebeurtenis zelf en ook de herinneringen eraan zorgen voor warme gevoelens en emoties bij de betrokkenen. Deze zomer roept een bezoek aan het Zuiderzeemuseum deze emoties eveneens op tijdens het evenement ŽDe zomer van Huwelijk & GeboorteŽ. In het feestelijk versierde museum krijgen bezoekers een blik in huwelijks- en geboortebelevenissen uit vroeger tijden en de bijbehorende rituelen. Rituelen die soms nog heel actueel zijn. Van bruidsboeket tot doopjurk en van Ž vrijenŽ tot de wieg.

Het evenement
Beleving en gevoel staan centraal tijdens de zomer van Huwelijk & Geboorte. Dit begint al bij de feestelijke versiering van het gehele museum. Prachtige 'rozenbogen' sieren buiten- en binnenmuseum en geven aan waar de bezoeker iets kan zien en beleven over huwelijk of geboorte. In het huishouden van 1930 is pas een jongetje geboren. De kraamklopper van zijde geeft dit aan. Bezoekers die op kraamvisite willen komen zijn van harte welkom. Zij kunnen een kijkje nemen in de bedstee waar moeder en kind liggen te rusten en de geur opsnuiven van fris gewassen luiers die drogen op de vuurmand. Een fototentoonstelling belicht gebruiken en begrippen als bruidsstoet, trouwbelofte, pillegift, bakermat, Hansje-in-de-kelder en nog veel meer. Laat u verrassen bij de tentoonstelling over een Marker IJsbruiloft, een bruiloft waar niet getrouwd wordt. In het binnenmuseum zijn bruidsboeketten, doopjurken en -mutsjes, wiegjes en een kinderwagen te bewonderen.

Het Groeiboekje: voor de hele familie
Tijdens de zomer van Huwelijk & Geboorte komt de hele familie aan zijn trekken. Er zijn diverse activiteiten waar jong en oud samen actief aan kunnen deelnemen. Al deze activiteiten staan vermeld in 'het Groeiboekje', dat kinderen bij de kassa krijgen. Een vol 'Groeiboekje' betekent een leuke beloning. Neem de uitdaging aan om op authentieke wijze een baby in te bakeren. Ontwerp samen een geboortekaart. Luister in het verhalenhuis naar verhalen over huwelijk en geboorte en leer op 'Kindereiland' alles over het kinderleven van vroeger. Kortom, een bezoek aan ŽDe zomer van Huwelijk & GeboorteŽ zorgt voor een dag vol ervaringen. Ervaringen die vast zullen leiden tot het ophalen van dierbare herinneringen over huwelijk en geboorte in de eigen familie. En als extraatje is in juli en augustus een bezoek voor kinderen nog eens heel voordelig. Zij krijgen namelijk 50% korting op de entreeprijs!

Het huwelijk in vroeger tijden
Hoe ging het er vroeger aan toe bij een huwelijk en wat ging er aan vooraf? Tegenwoordig combineren we trouwen vooral met positieve gevoelens en feestelijkheden. Vroeger gebeurde trouwen echter niet altijd uit vrije wil. Het was een zakelijke aangelegenheid. Vooral in families met geld en bezit was het belangrijk de juiste partner te kiezen en een goed contract op te stellen. De juiste partner was vaak diegene die het bezit kon veiligstellen of vergroten. Toch speelde ook liefde wel een rol bij het vinden van de geschikte huwelijkspartner. Naar hem of haar werd uitgekeken op openbare gelegenheden zoals de herberg, de ijsbaan, bij volksfeesten, kermissen, jaarmarkten of bruiloften. Plaatsen waar ook tegenwoordig veel liefdesrelaties hun oorsprong hebben. Jongens en meisjes gingen ongedwongen met elkaar om en hadden hierin ook een grote vrijheid. Het woord ŽvrijenŽ betekende oorspronkelijk ook vrije omgang en kreeg later pas de betekenis van zoenen of de liefde bedrijven. Na het ŽvrijenŽ kwam de verloving en daarna het huwelijk.

Een geboorte in vroeger tijden
Na het huwelijk richtte men zich op een zwangerschap en de geboorte. Een volgorde die nu niet meer zo vanzelfsprekend is. Een geboorte voor het huwelijk was vroeger een Žonwettige geboorteŽ of men diende voor de bevalling verplicht te trouwen. Een heel verschil dus met de huidige tijd waarin het algemeen geaccepteerd is dat men kinderen krijgt terwijl men (nog) niet getrouwd is.

Een bevalling was vroeger omgeven door rituelen. Alles wat er rondom de bevalling gebeurde was een vrouwenaangelegenheid. Naar kinderen werd geheimzinnig gedaan over de herkomst van babyŽs: uit een boom geplukt, uit een kool gegroeid, gevonden in de duinen of aangespoeld in de branding. De meest bekende kinderbrenger, de ooievaar, is pas in de loop van de achttiende eeuw overgewaaid uit Duitsland. Bevallen was ook een riskante gebeurtenis. Zelfs na een succesvolle bevalling was de kans groot dat de kraamvrouw alsnog bezweek aan kraamkoorts door slechte hygiëne. Maar als het goed ging was er reden voor grote vreugde met alle bijbehorende uitingen en gebruiken als kraamkloppers, cadeaus, lekkernijen en veel drank.

Informatie en openingstijden
Meer weten over huwelijk en geboorte? De zomer van Huwelijk & GeboorteŽ vindt plaats van 24 juli tot en met 1 oktober. Het Zuiderzeemuseum is dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur (op feestdagen en in juli en augustus ook op maandag). De entreeprijs voor volwassenen bedraagt E 11,50. Kinderen krijgen in juli en augustus 50% korting en betalen slechts E 4,50. Kijk voor meer informatie op www.zuiderzeemuseum of op www.huwelijkengeboorte.nl. Deze laatste website gaat in de week van 10 juli online.

Noot aan de redactie (