Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Jan Zaanen

Persbericht
12 juni 2006

Jan Zaanen krijgt Spinozaprijs

Jan Zaanen, hoogleraar theoretische fysica van de gecondenseerde materie aan de Universiteit Leiden, krijgt een van de vier Spinozapremies. Dat maakte NWO vanochtend bekend. De Spinozapremie is de belangrijkste wetenschappelijke prijs in Nederland. Hij bedraagt 1,5 miljoen euro.

Jan Zaanen houdt zich bezig met het collectieve gedrag van grote aantallen kwantumdeeltjes in vaste stoffen. Dat gedrag kent volgens hem veel meer organisatie dan tot voor kort werd gedacht.

Zaanen is, aldus de launch issue van Nature Physics (maart 2006) een van de leading figures op het terrein van de supergeleiding bij hoge temperaturen. Dat terrein werd op zijn beurt door het blad Science uitgeroepen tot een van de areas to watch in 2006.

Supergeleiding bij hoge temperaturen (nog altijd 140 graden celsius onder nul) is al in 1986 ontdekt in materialen op basis van koperoxide, maar het is nog steeds een raadsel hoe het kan. De theorie uit 1957 die het verschijnsel bij ultralage temperaturen goed verklaart, blijkt niet te werken. Volgens Zaanen is bij hoge temperatuur supergeleiding kwantumcollectief gedrag van elektronen in het spel, dat niet meer te herleiden valt tot het gedrag van individuele deeltjes.

In 1987 voorspelde hij in dit verband de stripes: streepvormige patronen van elektronen die opduiken in koperoxides. Hiemeer is hij wereldberoemd geworden Zaanen is Mr. Stripes - maar zijn ideeën zijn ook hevig omstreden; al tien jaar woedt een ware Stripe War.

Deze stripes worden inmiddels routinematig waargenomen in statische vorm in sommige koperoxides. Maar in statische vorm zijn ze juist slecht voor de supergeleiding. Het vermoeden bestaat echter dat de stripes nog steeds aanwezig zijn in de beste supergeleiders, maar nu in een toestand van heftige kwantumbeweging op schaal van een picoseconde (10^-12 seconde). Omdat ze zich op zon korte tijdschaal voordoen zijn ze niet eenvoudig te vangen met meetapparatuur. Sinds 1995 zijn er echter steeds meer indirecte aanwijzingen voor het bestaan van deze quantum stripes. Nieuwe detectietechnieken, die bijvoorbeeld anomalieën in het trillingspatroon van het koperoxiderooster signaleren, maken dit mogelijk.

Zaanen voorspelt dat inzicht in het kwantumcollectieve gedrag van deeltjes een paradigmawisseling in de natuurkunde zal veroorzaken. Alles wat wij als fundamenteel ervaren, de natuurwetten, de algemene relativiteitstheorie van Einstein, de elementaire deeltjesfysica, zou wel eens onderhevig kunnen zijn aan die puur organisatorische principes van dat kwantumcollectieve gedrag.


--

Jan Zaanen (17 april 1957, Leiden) studeerde in 1982 cum laude af in de chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij vier jaar later eveneens cum laude promoveerde bij Spinozawinnaar George Sawatzky. Na een postdoc aan het Max-Planck Institut für Festkörperforschung in Stuttgart, werkte hij met steun van stichting FOM enige tijd als onderzoeker bij AT&T Bell Laboratories in de VS. In 1993 keerde Zaanen terug naar Nederland, waar hij als KNAW fellow aan de Universiteit Leiden werkte. Sinds 2000 is hij hier hoogleraar. In 2004 kreeg hij bovendien een aanstelling voor een jaar als gasthoogleraar aan de prestigieuze Stanford University. In datzelfde jaar won hij de Nationale Wetenschapsquiz van NWO en VPRO. Sinds 2005 is Zaanen vaste gastschrijver bij Nature.

De NWO/Spinozapremie werd sinds 1995 toegekend aan in totaal 44 wetenschappers, onder wie tien Leidse. Eerdere Leidse laureaten waren: prof. dr. M.H. van IJzendoorn (2004), prof. dr. E.A.J.M. Goulmy (2002), prof. dr. F.R. Rosendaal (2002), prof. dr. E.F. van Dishoeck (2000), prof. dr. C.W.J. Beenakker (1999), prof. dr. H.W. Lenstra (1998), prof. dr. P.C. Muysken (1998), prof. dr. F.H.H. Kortlandt (1997), en prof. dr. F.P. van Oostrom (1995).