Unicef
12 juni: Werelddag tegen Kinderarbeid 12 juni 2006, New York - Miljoenen kinderen wereldwijd moeten werken en velen van hen doen dat onder gevaarlijke omstandigheden. Om aandacht te vragen voor dit probleem, heeft de International Labour Organization (ILO) 12 juni uitgeroepen tot de 'Werelddag tegen Kinderarbeid'.
Een jongen op Haïti werkt als rijstplanter. Foto: Unicef/HQ05-1948/LeMoyne
Een jongen op Haïti werkt als rijstplanter. Foto: Unicef/HQ05-1948/LeMoyne
"Kinderarbeid komt overal in de wereld voor," zegt Gopalan Balagopal van Unicef. "Maar ik moet er wel bij zeggen dat we niet alle soorten werk slecht vinden. Bepaalde soorten arbeid kunnen kinderen helpen bij hun ontwikkeling. Maar als een kind door het werk niet naar school kan of als het de gezondheid van het kind bedreigt, beschouwen we dat werk als een schending van de rechten van dat kind."
Kinderen die moeten werken, worden vaak slecht behandeld, hebben te maken met geweld of worden geestelijk onder druk gezet. Meisjes zijn wat dit betreft nog kwetsbaarder dan jongens; zij lopen het risico door hun bazen of collega's seksueel te worden misbruikt.
In Nigeria verkoopt dit meisje eten op straat. Foto: Unicef/HQ01-0019/Pirozzi
In Nigeria verkoopt dit meisje eten op straat. Foto: Unicef/HQ01-0019/Pirozzi
8,4 miljoen kinderen
"Maar liefst 8,4 miljoen kinderen zijn het slachtoffer van de ergste vormen van kinderarbeid," zegt Balagopal. "Dat zijn de kinderen die moeten vechten in legers, die terechtkomen in de seksindustrie of worden verhandeld. Andere kinderen moeten werk verrichten dat veel weg heeft van slavernij."
Volgens Unicef is kinderarbeid niet alleen slecht voor het welzijn van de kinderen zelf. Ook het behalen van ontwikkelingsdoelen worden door het bestaan van kinderarbeid gehinderd. Unicef heeft samen met ILO, UNESCO en de Wereldbank een 'taskforce' in het leven geroepen die regeringen moet helpen bij het uitbannen van kinderarbeid, zodat meer kinderen naar school kunnen gaan.