Groot deel goede doelen rapporteert slecht over prestaties

St nationale goede doelen test

PERSBERICHT

Amstelveen, 12 juni 2006. Jaarlijks doneren Nederlandse burgers en bedrijven circa 5 mld euro aan goede doelen organisaties (GDO's). Wat deze 5 mld oplevert, weten de gulle gevers meestal niet. De meeste GDO's rapporteren namelijk niet of nauwelijks over de prestaties die ze leveren. Hier gaat verandering in komen, want morgen tijdens het Civil Society Congres in Utrecht, presenteert de Stichting Nationale Goede Doelen Test een methode waarmee GDO's hun prestaties kunnen meten. Bekende GDO's als Oxfam Novib en het Astmafonds hebben actief meegewerkt aan de ontwikkeling van deze methode.

Tot enkele jaren geleden gingen de meeste donateurs er blindelings vanuit dat hun donaties door GDOs goed besteed werden. Door een aantal gebeurtenissen, waaronder de affaire bij de Hartstichting over het salaris van een directeur en de concurrentiestrijd tussen GDO's bij de hulpverlening aan Tsunami slachtoffers, verlangen steeds meer donateurs inzicht in de prestaties van GDO's. Dit blijkt o.a. uit de resultaten van de Nationale Goede Doelen Test, een test op internet waarmee donateurs kunnen bepalen welk goede doel het beste bij hun past. Het criterium 'effectiviteit' scoort bij de circa 27.000 personen die de test tot nu toe hebben gedaan het op één na hoogst, net na het criterium 'werkgebied'.

Het ontbreken van een goede methode om de prestaties inzichtelijk te maken, is een belangrijke oorzaak voor het feit dat GDO's slecht rapporteren. Om deze oorzaak weg te nemen, heeft de Stichting Nationale Goede Doelen Test een methode ontwikkeld waarmee GDO's op een efficiënte wijze hun prestaties inzichtelijk kunnen maken. Morgen tijdens het Civil Society Congres in Utrecht, presenteert de Stichting haar methode onder de naam CHAMP(CHarity Assessment Method of Performance) aan de Nederlandse goede doelen sector. De essentie van CHAMP is dat elke GDO op 5 niveaus prestaties levert. Het laagste prestatieniveau heeft betrekking op inputfactoren: hoe goed is een GDO in fondsenwerving? en het hoogste niveau gaat over de bijdrage die een GDO aan de maatschappij levert. De Stichting Nationale Goede Doelen Test is momenteel samen met een aantal GDO's druk doende om voor elk van de 5 prestatieniveaus goede indicatoren te ontwikkelen. Volgens de algemeen directeuren van het Astmafonds, Oxfam Novib en het Oranje Fonds, enkele van de GDO's waarmee de Stichting Nationale Goede Doelen Test samenwerkt, is CHAMP de gulden middenweg tussen methoden die zo ingewikkeld zijn dat toepassing ervan een onevenredig zware inspanning vergt en methoden die zo simplistisch zijn dat ze het gewenste inzicht niet geven.

Het Civil Society Congres is een jaarlijkse bijeenkomst waar zo'n 600 mensen uit de goede doelen sector elkaar treffen en discussiëren over actuele thema's in de goede doelen wereld. Het congres wordt morgen en overmorgen georganiseerd in de Jaarbeurs in Utrecht.