AutoRai

Toyota Prius als auto voor onderwijs in gebruik genomen door Politieacademie

(6/12/2006)
De Politieacademie heeft op 9 juni jongstleden als eerste binnen de Nederlandse politie een hybride auto in gebruik genomen. Het gaat om een Toyota Prius voorzien van politiestriping en optische en geluidssignalen.
Deze Prius wordt door een ingenieus samenspel van een benzine- en elektromotor aangedreven en voldoet aan de eisen die politiesurveillance stelt. Bovendien is deze energie- en milieubesparende auto volledig toegerust voor het politieonderwijs, met extra's zoals dubbele bediening. De auto werd tijdens de lectorale rede Verkeer & Milieu door de Politieacademie officieel in gebruik genomen.

De Politieacademie streeft ernaar een maatschappelijk topinstituut te zijn voor nationale en internationale veiligheid. Op veel manieren wordt hier uiting aan gegeven, waaronder op de gebieden verkeer en milieu. Zo heeft de Politieacademie een rijsimulator, een eigen verkeerscircuit en een breed spectrum aan opleidingen voor de Nederlandse Politie, van instapniveau tot gespecialiseerde rijopleidingen voor arrestatieteams. Ook is een Profcheck rijvaardigheid in ontwikkeling voor de gehele Nederlandse Politie. Tevens worden recente ontwikkelingen direct in het onderwijs geïntegreerd, zoals de nieuwe Brancherichtlijnen over het gebruik van de optische en geluidssignalen, voor de Nederlandse Politie. Bij dit alles staat veiligheid in al zijn vormen centraal.

De aanschaf van deze Toyota Prius past binnen de samenwerkingsovereenkomst tussen de Politieacademie en het Ministerie van Verkeer & Waterstaat om Het Nieuwe Rijden te integreren in de rijopleidingen van de Politieacademie.

Het Nieuwe Rijden in de rijopleiding
Met Het Nieuwe Rijden worden studenten opgeleid om efficiënter gebruik te maken van de auto. Dat wil zeggen, zuiniger rijden en beter anticiperen op het overige verkeer. De Politieacademie levert hiermee direct een bijdrage aan de vermindering van CO en overige emissies, geluidshinder, ongevalschades en ziekteverzuim. Ook het onderhoud van voertuigen, de levensduur van voertuigcomponenten en de bijdrage aan verkeersveiligheid en het comfort worden positief beïnvloed door Het Nieuwe Rijden. Hiermee laat de academie zien dat verkeer en milieu niet per definitie strijdig met elkaar zijn, Het Nieuwe Rijden verbindt deze juist. De auto wordt het aankomende jaar getest om uit te zoeken of hij ook in de onderwijspraktijk van de politie voldoet om breder in te zetten.

BedrijfsautoRAI.nl
Open Lieverdedealer.nl in een nieuw venster