Gemeente Harlingen

Grensverkeer tussen Harlingen en Oerol
12-6-2006
Iedereen die komende zomer vanuit Harlingen de oversteek maakt naar Terschelling, stuit op de beeldende kunstmanifestatie 'Grensverkeer' in de veerbootterminal van rederij Doeksen. Galerie de Vis en Terschellings Oerol presenteren in de wachtruimtes in Harlingen en op Terschelling reisverhalen van tientallen kunstenaars. Het project start in de aanloop naar Oerol en blijft daarna nog de hele zomer te zien.

Oerol speelt zich dit jaar af rond het thema 'Landverhuizers'. Het is dan ook niet toevallig dat de titel 'Grensverkeer' is gekozen voor het project rond de veerboten. De wachtruimtes liggen immers op de grens van land en zee, van vasteland en eiland, op een plek waar vele tienduizenden mensen samenkomen die één ding gemeen hebben: ze zijn allemaal onderweg.
'De mens heeft nog nooit zo veel en zo massaal gereisd als tegenwoordig', zegt Geke Westenberg. Volgens haar zijn de redenen uiteenlopend. De een gaat in Thailand genieten van zijn derde vakantie, de ander ontvlucht zijn eigen huis om het vege lijf te redden. Sommigen gaan om nooit meer terug te keren, bij anderen blijft het thuisland trekken. Maar wat de reden voor de reis ook mag zijn, bij het beeld van een reiziger hoort een koffer. 'Zonder koffer geen reis', stelt de galeriehoudster, 'en daarom maken zo'n 40 kunstenaars voor de manifestatie elk een reiskoffer. Met die koffer geven ze een eigen visie op het fenomeen 'reizen'. Zo kan iedereen die de oversteek naar Terschelling maakt op de heen- en terugreis samen vijftig verschillende reisneerslagen teruglezen. Het wordt een kleurrijk en bont geheel, met verrassende koffers van bijvoorbeeld Peter Bastiaanssen, Colien Langerwerf en Jentsje Popma. Iedereen moet beslist even gaan kijken!'

Samenwerking
De samenwerking van Oerol met Galerie de Vis is niet toevallig. Het theaterfestival en de galerie bestaan dit jaar beide 25 jaar. Dat feestelijke gegeven keert terug in de opzet van 'Grensverkeer', want zowel in de veerbootterminal in Harlingen als in die op West-Terschelling komen 25 reiskoffers te hangen; op de grens van komen en gaan, van de oversteek naar het onbekende en een behouden thuiskomst.
Festivaldirecteur Joop Mulder gooit met het samenwerkingsproject een eerste scheepstros vanaf Terschelling naar de Friese havenstad. 'Oerol meert af voor Harlingen', vindt ook galeriehoudster Geke Westenberg. 'Met Grensverkeer wordt Harlingen eindelijk méér dan alleen de poort naar Terschelling. Onze stad is een fantastische locatie om te passagieren. Laat dit project de start zijn van een jarenlange samenwerking!'. De gemeente Harlingen heeft enthousiast aangehaakt bij het project, onder het motto 'Harlingen Wereldstad'. Bijzonder is dat voor het project is gekozen voor beeldende kunst. Oerol heeft zich in de afgelopen 25 jaar immers vooral als theaterfestival ontwikkeld. Het festival wil beeldende kunst in de komende jaren echter een passender, meer prominente plaats in de programmering geven en ziet 'Grensverkeer' als een eerste aanzet daarvoor.