Aantal mannelijke slachtoffers mensenhandel groeit

Federatie opvang

Capaciteitsprobleem bij opvang door moderne slavernij

Amersfoort, juni 2006
De Stichting tegen Vrouwenhandel (STV) signaleert een toename in het aantal verzoeken om opvang voor slachtoffers van mensenhandel in de eerste vier maanden van 2006. Het wordt daarbij ook steeds moeilijker om een geschikte opvangplek te vinden voor slachtoffers van mensenhandel. Niet alleen omdat het aantal verzoeken bijna verdubbeld is en er gewoonweg een capaciteits tekort lijkt te ontstaan, maar ook omdat de begeleiding en de mogelijkheden van de opvang niet aansluit op de situatie van slachtoffers van mensenhandel.

Sinds de uitbreiding van de definitie van mensenhandel in de wet in 2005, vallen niet alleen vrouwen die gedwongen in de prostitutie werken onder de slachtoffers van mensenhandel, maar ook mensen die uitgebuit worden in andere sectoren, zoals de land- en tuinbouw, als au-pair of in de horeca.

In 2006 werden er tot en met april 122 nieuwe aanmeldingen van slachtoffers van mensenhandel geregistreerd bij STV. Van deze 122 nieuwe aanmeldingen deden er 60 een beroep op de opvang en begeleiding zoals die door de Stichting tegen Vrouwenhandel georganiseerd wordt
In dezelfde periode vorig jaar waren dit 34 verzoeken om opvang en begeleiding, terwijl er 96 nieuwe aanmeldingen werden geregistreerd.

De eerste maanden van 2006 zijn er bij STV vijftien mannen aangemeld. Zij waren onder andere afkomstig uit Bangladesh, India, Mauritanië, China en Roemenië en werden uitgebuit in de havens, in fabrieken, de horeca en als huisslaaf. Voor deze groep is het lastig om goede opvang en begeleiding te realiseren. Er is nog weinig ervaring opgebouwd in de ondersteuning en begeleiding van mannen die slachtoffer zijn van uitbuiting. Voor mannen die ernstig bedreigd worden is er helemaal geen opvang. Safe Houses bestaan in Nederland alleen voor vrouwen.

STV inventariseert de problemen in de opvang en begeleiding van deze groep en doet aanbevelingen aan de verantwoordelijke beleidsmakers voor verbetering van de positie van mensen die uitgebuit zijn.
Deze groep is vaak ernstig getraumatiseerd door hun ervaringen en hebben intensieve psychosociale begeleiding nodig. Daarnaast doorlopen ze een ingewikkeld juridisch traject waar alleen gespecialiseerde advocaten goede ondersteuning bij kunnen bieden. Opvanghuizen besluiten soms om slechts een of twee slachtoffers van mensenhandel op te nemen, of om grenzen te stellen aan de opnameduur.

De Stichting tegen Vrouwenhandel stelt alles in het werk om ervoor te zorgen dat slachtoffers van mensenhandel krijgen waar zij recht op hebben; goede medische en psychosociale begeleiding, deskundige juridische ondersteuning en hulp bij het verkennen van toekomstmogelijkheden, in Nederland of in het land van herkomst. Gebrek aan opvangplaatsen en onvoldoende deskundige begeleiding maakt deze taak steeds moeilijker.