Ingezonden persbericht


Nationale Jeugdraad

PERSBERICHT
Amsterdam, 10 juni 2006

Jongerencongres tegen werkkampen en anoniem solliciteren

Jongeren Nederland stellen toekomstvisie op

Hoe zien de jongeren van Nederland de toekomst? Wat moet er gedaan worden tegen jeugdwerkloosheid? Hoe gaan we om met persoonsgegevens? Hoe brengen we Europa dichter bij jongeren? Over deze vragen bogen jongeren zich vandaag tijdens het Nationaal Jongerencongres van de Nationale Jeugdraad in Amsterdam. Zij spraken zich onder andere sterk uit tegen werkkampen voor jonge werklozen en anoniem solliciteren. Samen met politici en deskundigen stelden zij hun visie op de toekomst van Nederland op. Hiervoor gingen zij onder andere in gesprek met ministers De Geus en Pechtold.

Tijdens het Nationaal Jongerencongres kwamen jongeren van verschillende achtergronden bij elkaar om in te gaan op kwesties rond onderwijs, gezondheidszorg, media, bestuurlijke vernieuwing en Europa. Dit deden zij echter niet alleen. Vertegenwoordigers van onder andere de HBO-raad, de Taskforce Jeugdwerkloosheid en verschillende politieke partijen traden op als 'sparringpartners' bij het opstellen van de jongerenvisie. Aan het einde van het congres werd deze visie bediscussieerd met de samenstellers van de verkiezingsprogramma's van onder andere CDA, D66, VVD en SP.

Opvallend was dat de aanwezigen fel gekant waren tegen de invoer van anoniem solliciteren als middel tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. Ook minister De Geus was geen voorstander en bestempelde anoniem solliciteren als "een kniebuiging voor het vooroordeel dat binnen organisaties heerst".

Overige hoofdpunten jongerenvisie:
Kennisoverdracht moet belangrijker worden in onze economie: koppel jongeren aan ouderen, zodat zoveel mogelijk kennis en ervaring wordt overgedragen.

Onderling contact kan spanningen in de multiculturele samenleving beperken. Onderwijs en huisvestingsbeleid moeten dit contact mogelijk maken.

Europees bewustzijn begint in het onderwijs; Europa de schoolboeken in!

De balans tussen toezicht en privacy is nu goed, maar centraal gegevensbeheer van de overheid moet veel transparanter.

De Nationale Jeugdraad is de landelijke koepel van jongerenorganisaties. De Jeugdraad wil dat jongeren van 12 tot 30 jaar kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat voor hen belangrijk is. Of het nu gaat om politieke invloed of een evenement in een gemeente, de Jeugdraad maakt het mogelijk.

Kijk voor een uitwerking van de visie op www.jeugdraad.nl/congres

Noot voor redactie,