Ingezonden persbericht
BRUGGEN OVER BOSPORUS Turkije in Nederlandse ogen
Debat tijdens Turkije Express in Utrecht op zondag 11 juni
Tegenwoordig lijkt de relatie Nederland Turkije vooral bepaald te worden door het aanstaande EU-lidmaatschap van Turkije. Maar de Nederlandse visie op Turkije kent een veel langere geschiedenis; niet zo bijzonder voor een regio met daarin Istanbul, een stad als kruising tussen Oost en West. Ligt daarin ook de aantrekkingskracht van Turkije: deels Europees, deels Oriënt? Of wordt Turkije vooral gezien als goedkoop vakantieland. Over deze vragen wordt gedebatteerd op zondag 11 juni, tijd: 13.00 -14.30 uur, in het Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht, entree vrij. (Info: 030-2332430/www.tumultdebat.nl).
In het panel onder leiding van Friso Wiersum, programmeur: Alexander de Groot, ere-voorzitter Vriendschapsbrug Nederland-Turkije, ªenol Ocakli, directeur Nederland-Turkije Museum, Ahmet Erdogan, politicoloog, en Joost Lagendijk, europarlementariër GroenLinks, voorzitter van de Turkije-commissie in het Europees Parlement en recent in het nieuws als de ideale Turkse schoonzoon vanwege zijn relatie met de Turkse tv-ster Nevin Sungur.
In het Pera Palas hotel te Istanbul, dé ultieme belichaming van Europees oriëntalisme, verbleven in de jaren tussen het Fin de Siècle en het Interbellum vele vooraanstaande kunstenaars, politici en vorstelijke gasten. Als eindpunt van de Oriënt Express was het Pera Palas Europa's venster op het Oosten. In de NAVO jaren gold Turkije als een bondgenoot op de zuidoostelijke flank. Wel opgenomen in de NAVO, maar toch een buitenbeentje. Ook nu kan die formulering opgeld doen: veel beleidsmakers zien Turkije graag toetreden tot de Europese Unie, maar veel populaire stemmen zien Turkije als anders, als toch nét niet Europees. Hoe die angsten uitpakken zagen we onder meer in de campagnes voor de Europese grondwet. Is de oriëntalistische blik op Turkije dan de enige constante in het verhaal?
Of zijn er andere visies mogelijk? Visies die de bruggen over de Bosporus als normale onderdelen van het Europese zien? Visies die bijvoorbeeld uitgaan van het bestaan van de Griekse beschaving op het Anatolisch schiereiland? Of worden al die verschillende historische blikken tegenwoordig teniet gedaan door Turkije als goedkoop vakantieland?
Dit debat is onderdeel van Turkije Express, een Culturele Zondag in Utrecht. Op deze zondag staan circa vijftien lokaties in Utrecht in het teken van Turkse kunst en cultuur. Zowel uit Turkije zelf als van eigen bodem. Diverse grote en kleinschalige optredens, films, modeshows, exposities en ontmoetingen doen één dag de stad op haar grondvesten schudden. Check: www.culturelezondagen.nl.
Ingezonden persbericht