Van Kamer van Koophandel West-Brabant
10.000 formulieren te veel in West-Brabant
West-Brabant kan met 200 vergunningen en 10.000 formulieren minder toe, de helft van het huidige aantal. Landelijk heeft het kabinet een doelstelling van 40% geformuleerd voor het terugbrengen van het aantal vergunningen. West-Brabant zit hier met 50% dus ruim boven. In totaal zit er voor West-Brabantse bedrijven 2,5 miljoen aan kostenbesparing in het vat indien alle gemeenten de mogelijkheden geheel zouden benutten.
West-Brabant is de eerste regio in Nederland waar overheid en ondernemers de handen ineen hebben geslagen om de regeldruk voor het bedrijfsleven te verminderen. De medewerking van de gemeenten is uitzonderlijk. In heel Nederland werken slechts 88 van de 458 gemeenten aan de lokale regel en vergunningendruk. Voor de zomer zou de VNG met een plan van aanpak komen en een tijdpad. Veel gemeenten lijken dat af te wachten.
Resultaten
Medio vorig jaar is in de regio West-Brabant een start gemaakt met de doorlichting van gemeentelijke regelgeving voor bedrijven. Dankzij de Kamer van Koophandel, die het onderzoek financiert, is actieve betrokkenheid van het bedrijfsleven bij het inventariseren van de belangrijkste knelpunten in de regelgeving verzekerd. De onderzoeksresultaten zijn veelbelovend. Ze geven aan wat maximaal veranderd zou kunnen worden: per gemeente zou de helft van de gemiddeld 37 vergunningstelsels kunnen worden afgeschaft, te weten zo goed als alle autonome vergunningen. Bij de resterende vergunningen in medebewind zouden de gemeenten de uitvoering sterk kunnen vereenvoudigen.
Aanbevelingen
Oplossingen die in beeld komen zijn het omzetten van vergunningen in algemene regels, eventueel gekoppeld aan een meldingsplicht. Naast het volledig afschaffen van vergunningen voor bepaalde situaties. De evenementvergunning kan beperkt worden tot grote evenementen (vanaf een bepaald aantal toeschouwers). De kapvergunning zou alleen verplicht kunnen zijn voor een bepaald soort bomen (of een bepaald gebied). Door het verder samenvoegen van regels zou het aantal vergunningaanvragen per jaar met de helft kunnen afnemen tot 10.000. De wachttijd zou verkort kunnen worden met 225.000 dagen.
Voorbeeld
Dat de West-Brabantse aanpak niet onopgemerkt is gebleven blijkt uit het feit dat uit het hele land, van Groningen tot Limburg reacties binnenstromen van ondernemersverenigingen, gemeenten, kamers van koophandel e.d. om daar hetzelfde te gaan doen. Dichter bij huis is gemeente Tholen de eerste die zal aanhaken.