Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 28 april 2006

China Contemporary Architectuur

NAi: 10 juni tot en met 3 september 2006

China is uitgegroeid tot een Mekka van vrijemarkteconomie, waar in razend tempo bestaande en nieuwe steden tot moderne metropolen uitgroeien. Temidden van deze turbulente ontwikkelingen is een groep jonge Chinese architecten actief die met hun ontwerpen de vele mogelijkheden en beperkingen op een kritische en creatieve manier aangrijpen. Tegelijkertijd zoeken zij naar pragmatische oplossingen voor de conflictueuze gevolgen van dit grootschalige nietsontziende urbanisatieproces.
'China Contemporary - Architectuur, Kunst en Beeldcultuur' is een gezamenlijk initiatief van het Nederlands Architectuurinstituut, Museum Boijmans Van Beuningen en het Nederlands fotomuseum. Nederland maakt hiermee voor het eerst kennis met hedendaagse zelfbewuste en kritische Chinese architectuur en voert de bezoeker binnen in de kunst en de beeldcultuur van de Volksrepubliek.

Bouwwoede
Vol verbazing kijkt de wereld naar de grootschalige nieuwbouwprojecten die het afgelopen decennium het aangezicht van China hebben veranderd. Miljoenensteden verrijzen uit het niets en bestaande steden veranderen in ondoordringbare wouden van anonieme kantoren en woontorens. Drijvende kracht is het verwezenlijken van de nieuwe Chinese Droom: iedere burger financieel succesvol, met eigen appartement en auto voor de deur. Een hoogontwikkelde infrastructuur, luxe winkelcentra en hightech architectuur zijn illustratief voor een hypermodern, economisch welvarend China en moeten de nieuwe urbane levensstijl mogelijk maken.

Culturele tradities
In de euforie over het Chinese bouwen worden kritische kanttekeningen niet snel gemaakt. Samensteller van de tentoonstelling, Linda Vlassenrood, laat zien hoe achttien getalenteerde jonge Chinese architecten, behorende tot de zogenaamde avant-garde, aan de hand van vijf thema's (Chineseness, Critical Urban Renewal, Urbanscape, Public Domain en Informal China), wel een alternatief antwoord bieden op de imponerende bouwprogramma's: wat te doen aan de teloorgang van bestaande stedelijke en sociale structuren, de beroerde condities in dichtbevolkte achterstandswijken, de versnippering van de openbare ruimte en de verantwoordelijkheid naar de eigen cultuur. Architecten(bureaus) als Urbanus, Yung Ho Chang (Atelier Feichang Jianzhu) en Ma Qingyun (MADA s.p.a.m.) nemen in hun ontwerpen nadrukkelijk afstand van spectaculaire krachtpatserij en zoeken naar een kwalitatief hoogwaardige architectuur, waarin de ruimtelijke vertaling van de traditionele Chinese architectuur en het gebruik van locale materialen en bouwtechnieken vaak een belangrijke rol innemen. Hun denken over de metropool is kritisch: hoe kan voorkomen worden dat de stad een verzameling losse hoogbouw wordt zonder enige relatie met de directe omgeving? Kunnen gebouwen in de transformatie van het stedelijk weefsel een rol spelen door architectuur en openbare ruimte optimaal te integreren? Het publieke domein - het geheel van parken, pleinen, winkel- en ontspanningscentra - dient immers voor iedereen goed toegankelijk te blijven.
Deze groep koestert de culturele tradities en wil de 'menselijke maat' behouden in het snelle urbanisatieproces dat het hedendaagse China doormaakt. Het reageren op de onzekerheid, de snelheid en de enorme schaal is daar onlosmakelijk mee verbonden en leidt tot een eigen idioom. Hun pragmatische en maatschappijkritische ontwerpen - in de tentoonstelling met installaties, maquettes, computeranimaties, documentaires, foto's en films zichtbaar - getuigen dan ook van een experimentele zoektocht naar een adequate oplossing en staan vaak haaks op het door de overheid geïdealiseerde urbane toekomstbeeld.

De deelnemende architecten zijn Ai Weiwei (FAKE Design), Yung Ho Chang (Atelier Feichang Jianzhu), Chen Xudong (DAtrans), DeSHaus, Jingyu Liang (Approach Architecture Studio), Li Juchuan, Li Xiaodong Design Studio, Liu Jiakun (Jiakun Architect & Associates), Ma Qingyun (MADA s.p.a.m.), Zhu Xiaofeng (Scenic Architecture), Standardarchitecture, Tong Ming (TM Studio), Urbanus, Wang Hui en Yang Yang (NENO 2529 Design Group), Wang Lu, Wang Shu (Amateur Architecture Studio), Zhang Lei (Atelier Zhanglei) en Zhu Pei (Studio Peizhu). Naast projecten van bovenstaande architecten zal een beeldenstroom van rendering-bureau Crystal Image en werk van kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers zoals Jiang Jun (Underline Office), MAP Office, Ou Ning, Wang Jun, Wang Yiyang en Xu Tan te zien zijn, die het werk van de architecten van de juiste context voorzien.

Publicatie
Bij de tentoonstellingen verschijnt bij NAi - Uitgevers een fraai vormgegeven full colour catalogus met een inleiding van voormalig NRC- correspondent Garrie van Pinxteren en bijdragen van de samenstellers van de tentoonstellingen (29,50 Euro, ISBN 90-5662-500-4)

Symposium
Het symposium vindt plaats op zondag 11 juni 2006 in het Nederlands Architectuurinstituut.

Subsidie
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het HGIS Cultuurprogramma, het programma voor intensivering van de internationale culturele betrekkingen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van OC&W.

---