Gemeente Utrecht


Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|9 juni 2006                     

UTRECHT BLIJ MET EXTRA AANDACHT KABINET VOOR OVERVECHT

Overvecht wordt één van de acht pilotwijken voor de nieuwe aanpak van het kabinet voor de verbetering van de leefbaarheid in kwetsbare stadswijken. Utrecht is daar blij mee, want die steun is hard nodig om de problemen in Overvecht te lijf te gaan. De wijk krijgt drie bestuurlijk ambassadeurs: namens het rijk een lid van het kabinet, een onafhankelijke derde en namens de gemeente wijkwethouder Rinda den Besten. De nieuwe aanpak bestaat uit het zoeken naar maatwerk-oplossingen voor de problemen in de wijk, waarbij samenwerking tussen alle betrokken partijen centraal staat. Het rijk biedt de mogelijkheid om knellende regelgeving aan te passen of buiten toepassing te verklaren.

Wethouder Harrie Bosch (Wonen) ziet dat deze aanpak goed aansluit bij het programma 'Utrecht Vernieuwt' voor herstructurering van naoorlogse wijken: "Om wijken daadwerkelijk te verbeteren en toekomstbestendig te maken, moet je niet alleen renoveren en nieuwe woningen bouwen, maar ook kijken naar de sociale en economische situatie. Afhankelijk van de situatie zoeken we samenwerking met bijvoorbeeld woningcorporaties, scholen, welzijnsorganisaties of bedrijven. In Overvecht doen we dat al, deze aanpak ondersteunt dat. Daarnaast blijft extra financiële steun welkom." Ook wijkwethouder Rinda den Besten is blij met de extra aandacht van het kabinet: "De steun van het kabinet komt op het goede moment, want het is erop of eronder voor Overvecht. We gaan nu alle handen in elkaar slaan om de neerwaartse spiraal in de wijk om te buigen. Overvecht moet weer een wijk worden waar iedereen -van jong tot oud - fijn kan wonen, werken, winkelen, sporten en spelen."

Sociale en economische impulsen nodig
Overvecht kent een stapeling van onderling samenhangende problemen. De samenstelling van wijk is onevenwichtig: tachtig procent van de woningvoorraad bestaat uit sociale huurwoningen, driekwart van de jeugd is van allochtone afkomst, driekwart van de ouderen is autochtoon. Er wonen veel mensen met een lage opleiding en een laag inkomen en inwoners kennen relatief veel armoede, problemen met gezondheid en gevoelens van onveiligheid en eenzaamheid.
Gelukkig heeft de wijk wel degelijk potentie en is al een begin gemaakt met maatregelen. Zo is er al veel groen in de wijk opgeknapt. Partijen werken al samen om de veiligheid en de sociale samenhang te verbeteren, buurtinitiatieven worden gestimuleerd. Herstructurering waarbij ook andere typen woningen worden gebouwd is in voorbereiding. Het is nu zaak om door te pakken en alle zeilen bij te zetten.

Op zoek naar 'nieuwe vitale coalities'
De nieuwe aanpak van het Kabinet is gericht op het smeden van 'nieuwe vitale coalities', bedoeld om obstakels en belemmeringen weg te nemen. De praktijk leert namelijk dat het rijk, gemeenten en lokale partijen veel nauwer moeten samenwerken om wonen, werken, leren, welzijn en veiligheid in samenhang aan te pakken. De oplossing voor de problemen in de wijk is daarbij leidend: afhankelijk van de situatie stimuleert het kabinet samenwerking met bijvoorbeeld scholen, bedrijven, corporaties en welzijnsorganisaties. Het kabinet gaat knellende regelgeving aanpassen of buiten toepassing verklaren. Daarnaast stelt het kennis en kunde beschikbaar om de partijen in de wijken te helpen. Iedere wijk krijgt een ambassadeur van het rijk, een ambassadeur van de gemeente en een onafhankelijke derde, die met 'kan niet' geen genoegen nemen. Het belang van dit programma overstijgt deze acht wijken en het kabinet verwacht dat de lessen van de acht wijken breder toepasbaar zullen zijn.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Pluup Bataille 030 2861140 of Sylvia Borgman 030 286 10 55.

|Postbus 16200 |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

---- --