Gemeente Gouda


persbericht: mobiel cameratoezicht in oosterwei (09/06/2006)

Medio juli 2006 start de gemeente een proef met mobiel cameratoezicht in Oosterwei. Aanleiding hiervoor is de jeugdoverlast die in deze wijk meer dan gemiddeld voorkomt. Cameratoezicht heeft een preventieve werking waardoor overlast voorkomen kan worden. Daarnaast moet deze vorm van toezicht, samen met andere maatregelen, leiden tot het registreren van overlast en daarmee de daders.

De locaties die onder cameratoezicht komen te staan, zijn de Wiardi Beckmanstraat, de Verzetslaan, De Kortestraat, De Rijkestraat, de Dunantsingel en het Willem Idenburgpad. Jongeren komen vaak samen in het winkelgebied en bij het WijkinformatiePunt waarbij zij overlast veroorzaken. De proef met de cameras duurt zes maanden en loopt tot eind januari 2007.

aanleiding verscherpt toezicht
In maart 2006 heeft er een bijeenkomst plaatsgevonden met circa driehonderd wijkbewoners over de toenemende onveiligheid in Oosterwei. Burgemeester Wim Cornelis, de districtschef van de politie en de Officier van Justitie hebben het plan van aanpak gepresenteerd en vragen beantwoord. De invoer van verscherpt toezicht is één van de maatregelen om de veiligheidssituatie te verbeteren. De burgemeester heeft uitgesproken het van het grootste belang te vinden dat bewoners zich veilig voelen in de wijk. Hij hoopt dat de proef met cameratoezicht en andere maatregelen, zoals extra surveillances door de politie, hieraan zullen bijdragen.

direct ingrijpen
De cameras registreren 24 uur per dag en de opnamen worden maximaal zeven dagen bewaard. De afdeling Stadstoezicht van de gemeente bekijkt de beelden in de meldkamer. Wanneer zich een incident voordoet, schakelt Stadstoezicht de beelden direct door naar de meldkamer van de politie. Zo kan de politie in geval van overlast direct ingrijpen.

privacy
Om te voorkomen dat cameratoezicht inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer, zijn er wettelijke regels opgesteld. Het is bijvoorbeeld verboden om personen in een woning of ander niet-openbaar gebouw te filmen als zij hiervan niet op de hoogte zijn gesteld (artikel 139f Wetboek van Strafrecht). De cameras die in Gouda Oost komen te hangen, zijn technisch niet in staat om scherpe beelden te maken van personen in woningen of van huiskamers. Beelden van personen in woningen en huiskamers komen hierdoor onherkenbaar binnen bij de meldkamer van Stadstoezicht. Ook het (langdurig) opslaan van beelden is aan regels gebonden.

brief
In het weekend van 9 juni 2006 is in Gouda Oost de tweede nieuwsbrief Gouda Oost Veilig verspreid. Hierin staat onder meer informatie over de invoer van mobiel cameratoezicht in de wijk. Daarnaast ontvangen direct omwonenden van het cameragebied binnenkort een brief met meer gedetailleerde informatie. Eind juni 2006 organiseert de gemeente een bijeenkomst voor het wijkteam Oosterwei, winkeliers, horecaondernemers en een aantal bewoners van De Rijkestraat, die meer dan andere bewoners te maken krijgen met het verscherpte toezicht.

Na de proefperiode vindt een evaluatie plaats. Aan de hand van de resultaten besluiten de gemeente en politie of de periode met cameratoezicht wordt verlengd.