Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

9-6-2006

Verhuurders moeten een bijdrage gaan leveren om woningen voor mensen met lage inkomens betaalbaar te houden: de betaalbaarheidsheffing. Het kabinet wil nog dit jaar met deze heffing starten, maar het parlement moet hier nog een beslissing over nemen. Naar aanleiding van een debat met de Tweede Kamer op 30 mei 2006 heeft de minister een voorstel tot aanpassing van het wetsvoorstel Betaalbaarheidsheffing huurwoningen ingediend. Hierover wordt gesproken tijdens een debat in de Tweede Kamer, naar verwachting in de week van 12 juni 2006.

Verhuurders krijgen door het nieuwe huurbeleid meer ruimte om de huur van een deel van hun woningen te verhogen. Dit is een belangrijke prikkel voor hen om méér te bouwen, de wijk op te knappen en bij te dragen aan goede voorzieningen. Maar er moeten natuurlijk wel voldoende betaalbare huurwoningen blijven. Vandaar de betaalbaarheidsheffing.

Wijzigingen in het wetsvoorstel

De volgende wijzigingen zijn bij de Tweede Kamer ingediend:
* De voorgestelde betaalbaarheidsheffing is niet structureel (Interimwet). Alleen als er geen alternatieve dekking wordt gevonden, zal vanaf 2010 de bijdragesystematiek volgens het wetsvoorstel doorlopen.

* Er wordt vanwege het Interimkarakter in dit wetsvoostel een nacalculatie over 2008 en 2009 geregeld.

* Niet-toegelaten instellingen (dat wil zeggen: particuliere verhuurders) gaan minder betalen. Zij betalen het tarief over 65 procent van de WOZ-waarde van de woningen die onder de heffing vallen. VROM wil de verminderde opbrengst hierdoor (75 miljoen euro) niet afwentelen op corporaties, maar in mindering brengen op de te verwachten opbrengst (van 2006 tot en met 2009 achtereenvolgens: 154, 331, 355 en 351 miljoen euro.

Het wetsvoorstel zal nu naar verwachting pas in het najaar in werking kunnen treden.

Meer informatie


* Dossier Wet betaalbaarheidsheffing huurverhoging: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=22767