Bekendmakingen Heerde Week 24, 13 juni 2006
Burgerlijke stand
Geboren
* Hemmo Roelof Meinardie, zoon van J.R. Meinardie en A.E. Hoekstra
* Rosanna Stoter, dochter van H. Stoter en J.W. Kwakkel
Ondertrouw/voorbereiding partnerschap
* A.G. Bosman en M.J. Spijkerman
* A.J. Bomhof en J. Houtman
* A. Tijmes en E. Maat
* R. van Egteren en N. Dokter
Huwelijk/partnerschapsregistratie
* M.A. Rutenfrans en J.A. Steenbergen
* M.C. Huiskamp en S. Goudbeek
* A. Veldkamp en H. Krol
* H.C. Kroon en J. Jongerman
* B.W. Toorn en M.N. Dekker
* D. Olthuis en A. Rodijk
* A.M. van de Put en H. Roke
* C.R.C. Klop en J. Visser
* L.J.H. Pots en G. Boekhoudt
* J.W. Bosman en S.D. Biervliet
Overleden
* W. Timmermans
* H.J. Verhoeven
* G.J. Hofmeijer
* G. Wullink-Garritsen
* W.R. Seinstra
* G. Schakelaar
* M.M. Feenstra-Bakker
* J. Lans-van Calker
* W. Nuesink
* M.R. Blokvoort-Leerkes
Vergadering Presidium 15 juni 2006
De fractievoorzitters van de gemeenteraad komen donderdag 15 juni a.s. bij elkaar in het Presidium. Het belangrijkste punt van deze vergadering is het vastleggen van de agenda voor de raadsvergadering van 3 juli 2006.
De vergadering van het Presidium wordt gehouden in de collegekamer van het gemeentehuis en begint om 17.00 uur. Op de agenda staan de volgende onderwerpen:
1. Opening.
2. Spreekrecht publieke tribune.
3. Vaststelling agenda.
4. Verslag Presidiumvergadering 11 mei 2006.
5. Conceptagendapunten raadsvergadering 3 juli 2006.
6. Organisatie themaraad 28 augustus 2006.
7. Rondvraag.
8. Sluiting.
De Wet maatschappelijke ondersteuning
Kerndoel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is: meedoen! Iedereen, van elke leeftijd, met en zonder problemen, kan volwaardig meedoen in de samenleving. De Wmo gaat ervan uit dat iedereen in eerste instantie zelf op zoek gaat naar mogelijkheden om zelfstandig te blijven. Door de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning zullen gemeenten per 1 januari 2007 nieuwe taken moeten uitvoeren. Een nieuwe taak is onder andere hulp bij de huishouding. Naast algemene voorzieningen kunnen individuele verstrekkingen voorkómen dat mensen in een sociaal isolement raken. Daarnaast maken deze voorzieningen het mede mogelijk dat ook mensen met een beperking mee kunnen blijven doen. Hierbij gaat het om:
. woningaanpassingen;
. rolstoelen en scootmobielen;
. vervoersmiddelen;
. (en vanaf 1-1-2007) hulp bij de huishouding.
Hulp bij de huishouding
Het bieden van hulp bij de huishouding is (per 1-1-2007) nieuw voor de gemeente. Er kan het een en ander veranderen wat betreft meer keuzevrijheid voor cliënten of de eigen bijdrage. In de Wmo is geregeld dat de gemeente de plicht heeft dat voor iedere cliënt een oplossing gevonden wordt. Hoe die oplossing ingevuld wordt, is per persoon verschillend.
Lokaal loket
Bij de nieuwe verantwoordelijkheden van de Wmo hoort ook een (nieuw) lokaal loket. Hier kunnen burgers informatie en advies krijgen over voorzieningen. Ook kan bij het lokaal loket vraagverheldering plaatsvinden. Dit houdt in dat de situatie van burgers begrepen wordt en wensen en mogelijkheden voor oplossingen besproken worden. Bij het loket wordt ook de toegang tot individuele Wmo-voorzieningen ondergebracht. Burgers worden dan geholpen met verzamelen van gegevens, aanvragen en bemiddelen. Uitgangspunt van het lokaal loket is dat burgers niet van het kastje naar de muur worden gestuurd. Alle vragen moeten op één plek kunnen worden behandeld.
Burgers denken mee
In de Wmo is een nieuwe mogelijkheid voor burgers gekomen om inspraak te hebben in gemeentelijk beleid. Wat de gemeente moet doen en hoe. En of de gemeente het goed doet. Het is de bedoeling van de Wmo om burgers en belanghebbenden nadrukkelijk mee te laten denken bij de voorbereiding en de uitvoering van het Wmo-beleid.
Inspraak concept Visiedocument (Wet maatschappelijke ondersteuning) Wmo
Het college van Heerde heeft besloten, gelet op het bepaalde in artikel 2 van de gemeentelijke inspraakverordening en anticiperend op artikel 11, lid 1 van de Wet maatschappelijke ondersteuning (die naar verwachting per 1 januari 2007 in werking treedt), het concept Visiedocument Wmo in procedure te brengen.
Het concept Visiedocument Wmo omvat een visie op de randvoorwaarden (nog door de raad vast te stellen uitgangspunten en te maken keuzes) waarbinnen de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning in de gemeente Heerde vorm zal krijgen.
Het Visiedocument Wmo ligt met ingang van woensdag 14 juni 2006 gedurende vier weken (tot 12 juli a.s.) op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur voor een ieder ter inzage bij het team Maatschappelijke Instellingen (en is te downloaden via de website van de gemeente Heerde, www.heerde.nl). Gedurende deze termijn worden belanghebbenden in de gelegenheid gesteld hun zienswijze over het concept Visiedocument Wmo schriftelijk kenbaar te maken bij het college van Heerde, Postbus 175, 8180 AD Heerde.
Bijzondere bijstand
Wie kan bijzondere bijstand aanvragen?
Iedereen kan bijzondere bijstand aanvragen. Het soort inkomen dat u heeft, doet er niet toe. Bijzondere bijstand is er voor mensen die loon, een pensioen of een uitkering ontvangen. Ook hoeft u niet perse een minimuminkomen te hebben om bijzondere bijstand te kunnen krijgen. Meestal geldt wel: hoe hoger uw inkomen, hoe lager de bijzondere bijstand.
Waarvoor kunt u bijzondere bijstand aanvragen?
U kunt bijzondere bijstand aanvragen voor bijzondere kosten van het bestaan. Dat zijn kosten die u door persoonlijke omstandigheden moet maken. Bovendien vallen deze kosten buiten het normale bestedingspatroon. Uw omstandigheden zijn bepalend.
Draagkracht
Bij het verlenen van bijzondere bijstand kijkt de gemeente naar wat u zelf kunt opbrengen. Met andere woorden, er wordt rekening gehouden met uw draagkracht.
Wat valt er onder de bijzondere bijstand?
Vaak gaat het om kosten die verband houden met ziekte zoals hogere stookkosten en speciale dieetvoeding. Maar ook kan bijzondere bijstand worden aangevraagd voor woonkostentoeslagen, scholingskosten en studiekosten. Duurzame gebruiksgoederen zoals een koelkast of televisie komen niet voor bijzondere bijstand in aanmerking.
Kunt u voor vergoeding van noodzakelijke kosten ergens anders terecht, bijvoorbeeld bij een zorgverzekeraar of een andere uitkerende instantie zoals het UWV, dan ontvangt u geen bijzondere bijstand.
Waar en wanneer kunt u bijzondere bijstand aanvragen?
Bijzondere bijstand vraagt u aan bij de sociale dienst van uw gemeente. Let op: u moet in principe de bijzondere bijstand aanvragen voordat u de kosten gaat maken.
De sociale dienst zal, nadat u de kosten heeft gemaakt, ook vragen of u die kosten kunt aantonen. Bewaar dus alle rekeningen en bonnen.
Aanvraag
Via een aanvraagprocedure bij het team Maatschappelijke Ondersteuning wordt het recht op bijzondere bijstand beoordeeld.
Voor meer informatie kunt u bellen met de gemeente Heerde, team Maatschappelijke Ondersteuning, tussen 09.00 en 10.00 uur, tel. 0578 - 699494.
Vrijstelling Wet op de Ruimtelijke Ordening
Het college van Heerde maakt bekend dat zij voornemens is, met toepassing van artikel 19, lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, medewerking te verlenen aan:
- het gedeeltelijk vergroten van het woonhuis op het perceel Heideweg 1 te Heerde. De vrijstelling is noodzakelijk omdat het bouwblok wordt overschreden.
De betreffende stukken liggen met ingang van woensdag 14 juni 2006 gedurende zes weken (tot 26 juli 2006) op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur voor een ieder ter inzage bij de balie van de afdeling Veiligheid, Ruimte en Milieu. Een ieder kan gedurende deze termijn schriftelijk zijn of haar zienswijze over de voorgenomen vrijstelling kenbaar maken bij het college van Heerde, Postbus 175, 8180 AD Heerde.
Vrijstelling bestemmingsplan
Het college van Heerde maakt bekend dat zij voornemens is, met toepassing van de in het betreffende bestemmingsplan opgenomen vrijstellingsbevoegdheid (artikel 15 WRO), medewerking te verlenen aan:
- het vergroten van het woonhuis op het perceel Kerkstraat 29 te Wapenveld. De vrijstelling is noodzakelijk omdat het bouwblok wordt overschreden.
- het gedeeltelijk vergroten van het woonhuis op het perceel Oranjeweg 6 te Wapenveld. De vrijstelling is noodzakelijk omdat het bouwblok wordt overschreden met ca 400 mm.
De betreffende bouwplannen liggen met ingang van woensdag 14 juni 2006 gedurende twee weken op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur voor een ieder ter inzage bij de balie van de afdeling Veiligheid, Ruimte en Milieu. Een ieder kan gedurende deze termijn schriftelijk zijn of haar zienswijze over de voorgenomen vrijstelling kenbaar maken bij het college van Heerde, Postbus 175, 8180 AD Heerde.
Ingekomen bouwaanvragen
Het college van Heerde maakt bekend dat zij in de periode van 31 mei 2006 tot 7 juni 2006 de volgende bouwaanvragen heeft ontvangen:
een aanvraag om lichte bouwvergunning voor:
- het geheel vernieuwen van het dak van de schuur op het perceel Losweg 3 te Vorchten
een aanvraag om reguliere bouwvergunning voor:
- het geheel vernieuwen van het woonhuis op het perceel Vosbergerweg 48 te Heerde
- het gedeeltelijk vergroten van het woonhuis op het perceel Kanaaldijk 87 te Wapenveld
Een bezwaarschrift hiertegen kan worden ingediend nadat het besluit tot verlening van de vergunning is bekendgemaakt. De bouwplannen kunnen worden ingezien bij de balie van de afdeling Veiligheid, Ruimte en Milieu op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur.
Verleende bouwvergunningen
Het college van Heerde maakt bekend dat zij de volgende bouwvergunningen heeft verleend:
lichte bouwvergunning voor:
- het plaatsen van een terrasoverkapping op het perceel Klapperdijk 37 te Wapenveld
Verzonden: 30 mei 2006
reguliere bouwvergunning voor:
- het oprichten van een woonhuis met garage op het perceel Bornkamp 72 te Heerde
Verzonden: 29 mei 2006
- het plaatsen van een speeltoestel bij de schaapskooi op het perceel Renderklippenpad (nabij 2) te Heerde
Verzonden: 30 mei 2006
- het vergroten van de woning op het perceel Kanaaldijk 35 te Wapenveld
- het geheel vernieuwen van bijgebouwen op het perceel Kerkdijk 6 te Heerde
Verzonden: 1 juni 2006
Ingekomen aanvraag sloopvergunning
Het college van Heerde maakt bekend dat zij in de periode van 31 mei 2006 tot 7 juni 2006 de volgende aanvraag om sloopvergunning heeft ontvangen:
- voor het slopen van een bedrijfsloods op het perceel Europaweg 26 te Heerde
Een bezwaarschrift hiertegen kan worden ingediend nadat het besluit tot verlening van de vergunning is bekendgemaakt. De stukken kunnen worden ingezien bij de balie van de afdeling Veiligheid, Ruimte en Milieu op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur.
Toestemming sloopmelding
Het college van Heerde maakt bekend dat toestemming is verleend voor:
- het slopen van een garage op het perceel Mezenweg 20 te Wapenveld
Verzonden: 31 mei 2006
Openbare welstandsvergadering
Op donderdag 15 juni 2006 is de welstandsgedelegeerde in Heerde voor een openbare welstandsvergadering. De vergadering vindt plaats in het gemeentehuis van Heerde, aanvang 16.00 uur.
De agenda (met daarin de te behandelen bouwplannen) ligt vanaf woensdag 14 juni 2006 ter inzage bij de balie van het team Bouw- en Milieutoezicht van de afdeling Veiligheid, Ruimte en Milieu. De agenda wordt tevens op de gemeentelijke internetsite, www.heerde.nl, geplaatst.
De welstandsvergaderingen met de welstandsgedelegeerde en een burgerlid vinden elke donderdagmiddag in de even weken plaats.
Op donderdag 6 juli 2006 vergadert de voltallige commissie (wisselende locaties).
De agenda (met daarin de te behandelen bouwplannen) ligt vanaf dinsdag 4 juli 2006 ter inzage bij de balie van het team Bouw- en Milieutoezicht van de afdeling Veiligheid, Ruimte en Milieu. De agenda wordt tevens op de gemeentelijke internetsite, www.heerde.nl, geplaatst.
De welstandsvergaderingen met de voltallige commissie vinden elke donderdag in de oneven weken plaats.
Conform artikel 12 van de Woningwet is de welstandsvergadering openbaar. Indien u aanwezig wilt zijn, dan horen wij dit graag van u. Het team Bouw- en Milieutoezicht is op werkdagen bereikbaar tussen 09.00 uur en 12.30 uur, tel. 0578 - 699424. Ook voor vragen kunt u hier terecht.
Verleende kapvergunning
Het college van Heerde maakt bekend dat een kapvergunning is verleend aan:
- Buitencentrum De Koerberg BV, Koerbergseweg 4/1 te Heerde voor het kappen van 1 spar op plaats C20
Verzonden: 1 juni 2006
Verleende brandveiligheidsvergunning
Het college van Heerde maakt bekend dat een gebruiksvergunning is verleend voor:
- De Vier Jaargetijden, Dorpsstraat 47-49 te (8181 HN) Heerde (wijziging tenaamstelling)
Verzonden: 1 juni 2006
Overige verleende vergunningen
Vergunning/toestemming/ontheffing verleend aan:
- Stichting Open-Atelierdagen NO-Veluwe voor het plaatsen van verwijsborden in de periode van 1 tot en met 8 oktober 2006 ten behoeve van de Open Atelierdagen op 7 en 8 oktober 2006
- Vrouwenvereniging Hanna voor het organiseren van een bazaar op vrijdag 17 november 2006 in en rond het kerkelijk centrum aan de Kerkstraat in Wapenveld
Verzonden: 1 juni 2006
- Atletiekvereniging De Gemzen voor het organiseren van de Van Bank tot Bank op zaterdag 1 juli 2006 van 17.00 tot 22.00 uur in Heerde
Verzonden: 2 juni 2006
Activiteiten
zaterdag 17 juni
Schaapscheerdersfeest in centrum van Heerde van 08.00 tot 16.00 uur.
In verband hiermee zijn een gedeelte van de Dorpsstraat (tussen Welgelegen en Bonenburgerlaan) en een gedeelte van de Stationsstraat (tussen Soerelseweg en inrit parkeerplaats 't Groene Hart) op deze dag afgesloten.
maandag 12 tot en met donderdag 15 juni
Avondfietsvierdaagse Wapenveld en Heerde; organisatie Toerclub Heerde
12 juni tot en met 17 juni
Collecte Maag Lever Darm Stichting
19 juni tot en met 24 juni
Collecte Nederlandse Rode Kruis
Inzameling oud papier
Koninklijk Fanfarekorps Wilhelmina zamelt elke vrijdag en zaterdag tussen 09.00 en 17.00 uur oud papier in op het parkeerterrein aan de Veldweg in Heerde.
Atletiekvereniging De Gemzen zamelt tussen 7 en 16 juni oud papier in bij de atletiekbaan op sportpark Molenbeek.
Op 21, 22 en 23 juni staat bij de Willem-Alexanderschool aan de Rooboerskamp in Heerde een container voor oud papier.
Op 23 juni zamelt Jenaplanschool Prinses Beatrix in Hoorn oud papier in.
Indienen bezwaarschrift
Wordt u rechtstreeks in uw belang getroffen door een besluit met betrekking tot het verlenen van een vergunning of ontheffing, zoals bijvoorbeeld een kap-, sloop- of bouwvergunning of een ontheffing voor een evenement? Dan kunt u volgens de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na de datum van verzending schriftelijk bezwaar maken bij het college van Heerde. U dient wel aan te geven waarom u bezwaar maakt.
Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. In spoedgevallen kan de voorzieningenrechter van de rechtbank in Zutphen bij afzonderlijk schrijven worden verzocht een voorlopige voorziening te treffen.
Het verzoek moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, sector Bestuursrecht, Postbus 205, 7200 AE Zutphen. Er dient dan wel een bezwaarschrift te zijn ingediend. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Voor particulieren bedraagt dit recht in de meeste gevallen E 141,--.
Indienen van klachten
Wordt uw brief niet tijdig beantwoord, bent u onheus behandeld of hebt u klachten over gedragingen van bestuurders of ambtenaren van de gemeente? Dan kunt u op grond van de klachtenregeling een klacht indienen bij het college van Heerde.
---- --
Gemeente Heerde